2023-12-04
🔥好味指數:9/10.呢一間好出名嘅半島Omakase一早book定位慶祝紀念日🥳今次揀咗晚市 汐 套餐 $1980一位有2個前菜+1品料理+ 10件壽司+卷物+湯及甜品聽到都覺得好豐富 亦都非常期待😃.一開始職員會送上一杯熱嘅綠茶然後就到第一道菜式.🔥炙燒北海道鱈魚白子白子口感非常creamy 經過炙燒再放上少少醬汁酸酸地非常清新一啲都唔會腥😍.🔥 白合根 蝦膠製成的料理食落口感好似薯蓉咁用先炸後蒸的方式烹調亦配上了烏魚子片味道較為清新 作為前菜不錯😌.之後會奉上前菜漬物 青瓜,淮山和酸姜另外就到10款壽司🔥北海道帶子 口感非常鮮甜 近乎入口即溶🔥北海道野生鰤魚 師傅講解係油甘魚嘅一種但要重10kg 以上先會被稱為鰤魚油份充足 近乎入口即溶😋🔥毛蟹 滿滿的蟹肉 鮮味十足🔥醬油漬tuna 口感軟滑 🔥拖羅 油分比較重 無得輸😋🔥鯖魚 點配蔥花野生Wasabi 不錯🔥日本真鯛 (赤䲞)魚味濃郁🔥北寄貝 爽口鮮甜🔥日本三重縣鮫魚 🔥秋刀魚 魚味應係十款壽司裏邊最濃郁 放了柚子胡椒 好香😋🔥筋子 比平時的三文魚子偏甜 咬下去油脂四溢 口感豐富🔥北海道海膽 係北海道根室生雲丹 師父絕對冇吝嗇
呢一間好出名嘅半島Omakase
食落口感好似薯蓉咁
用先炸後蒸的方式烹調
亦配上了烏魚子片
味道較為清新 作為前菜不錯😌
之後會奉上前菜漬物 青瓜,淮山和酸姜
另外就到10款壽司
🔥北寄貝 爽口鮮甜
🔥日本三重縣鮫魚
🔥秋刀魚 魚味應係十款壽司裏邊最濃郁 放了柚子胡椒 好香😋
🔥筋子 比平時的三文魚子偏甜 咬下去油脂四溢 口感豐富
🔥北海道海膽 係北海道根室生雲丹 師父絕對冇吝嗇 瘋狂放左兩層海膽 睇到都覺得吸引🤭 一啲都唔會腥 非常鮮甜😋
🔥拖羅太卷 入面包咗中拖羅 赤身 燒過嘅大拖 仲有醃蘿蔔同埋炒芝麻 口感非常豐富 啖啖幸福滋味🤤 仲配咗個玉子蛋卷
🔥野鴿清湯
非常鍾意嘅一個湯 飲落真係超級鮮甜冇咩油 用大蒜 甘筍 洋蔥 菇 野鴿一齊熬製而成
最後仲加咗蛋白,製成類似法式清湯的感覺
🔥係呢個時候職員換咗玄米茶
配合返之後食甜品,減低飽滯感😇非常貼心
🔥甜品方面真係非常出色!
絕對值得一試 經廚師用心製作設計而成甜品非常有心思😆仲要好好食
🔥配合秋天主題用上楓葉的設計🍂
色彩繽紛嘅落葉脆片,仲有秋天當做嘅酒漬生果配上開心果醬、日本和歌山富有柿,芝士慕絲,以舌頭感受濃濃秋意。
🔥福袋豆卜 超中意嘅甜品!
平時我唔係太鍾意食甜品
但係呢一個真係超級好食🤤🤤
用豆卜炸到脆卜卜做外皮
入面係豆腐奶凍雪糕咁
超級香豆腐嘅味道😍
配埋啲脆脆食 唔會過甜,甜度適中,越食越上癮😆😆
🔥芝麻朱古力
職員話係餐廳嘅signature甜品
芝麻味非常濃郁,配上朱古力一齊食
幾新鮮嘅感覺
總結嚟講 成餐飯嘅體驗都非常之好