喺我屋企附近有條新嘅屋村叫做欣田邨,欣田村入面有個欣田街市,街市入面有一檔牛腩粉麵就係達哥!係佢開張頭幾日我貪得意幫襯左第一碗牛腩麵之後就欲罷不能,首先佢價錢不貴$35一碗大大碗,有牛腩豬手豬腸雲吞等等,全部都好正😋😋😋而我最鍾意就係佢嘅牛腩,佢哋牛腩係一格肥一格瘦一格係根好似牛坑腩咁,但係我覺得仲好食過牛坑腩,我問達哥呢個係乜嘢部位,達哥話係近牛脾位置嘅腩,呢個位置嘅牛腩有彈性但係又夠林身,層次分明而且肉質鮮美,因為牛坑腩有時好瘦同埋柴,比較起來我覺得佢仲好食過牛坑腩好多,咁當然係因為大哥佢精心嘅烹調,咁先至可以令到佢嘅牛腩咁出色,我可以話係出面食過咁多間$35絕對食唔到,呢度嘅牛腩嘅質素出面閑閑地真係要食$50-60都未必有佢整得咁好。😝因為食到隱世高手嘅廚藝,我就多口同達哥傾多幾句,原來佢之前響九龍城坤記牛腩做過,坤記我都食過我覺得達哥嘅牛腩仲好食過坤記喎,而且坤記嘅價錢仲貴呢度一截,都係果句啦,如果朋友你唔嫌遠嘅話我十個推介去欣田街市入面食返碗達哥嘅牛腩粉,絕對物超所值。👍👍😋同埋得知達哥係退休人士,佢退而不休心中仲有果團火,佢想將最好食嘅粉面帶比大家,喺佢身上我見到咩係堅持✊

咖喱牛腩飯

我由佢第一日開張幫襯到而家,因為我搬咗出太子住嘅關係而家少咗幫襯,間中返屯門先至食一兩次,講真達哥嘅手勢真係冇得頂,尤其是係佢嘅牛腩,真係保持到水準呀!有機會我真係想去拍片一口氣吃幾碗!
———————————————————
店名:達哥牛腩粉麵