2024-01-30 1616 瀏覽
對住鰂魚涌地鐵站既純麵舍,每次經過都有小小人龍,今日lunchtime黎到同朋友仔排左一陣隊就入得去嚕。等位個陣,店員姨姨會先俾餐牌人客睇,再仔細咁介紹沾麵款式,入到去就座至到埋單,每個店員都好親切,小店人情味十足!🥢純makase special麵Specical款姐係同普通一樣價錢但會有埋當日蔬菜,我同朋友仔去幫襯個日就係煎翠肉瓜🥰第一啖先試沾麵汁,入口好清甜再品嘗到淡淡既魚介香,有別於一般重口味既醬汁。沾麵汁屬淡麗系,質感比較薄同稀身,掛汁力偏弱,但麵條放入沾麵汁一齊食又幾夾,似清淡魚介湯拉麵,食完無油膩飽滯感。仲有巨量大蔥,芝麻同鰹魚碎,令到湯汁更甜口!麵條係黎自彩aya,粗身爽口,麵身有好多麥粒充滿麥香,而且份量好足!配料亦值得一提,有三大片薄切叉燒,糖芯蛋,紫菜,昆布!餐廳用上本地豬,望落好似好瘦好柴,但入口出奇地嫩滑。所有食材都好輕盈,簡簡單單咁烹調,配合得毫無違和感🫶🏻🍆和式醬汁燒茄子有四大舊茄子而且售價只係十五蚊,係百物騰貴既香港真係買少見少。雖然係咁,但處理得一啲都唔馬虎。鰹魚片同茄子分別都燒過,再配上鹹鹹辣辣既醬汁,都幾開胃!📍純麵舍 鰂魚涌英皇道963-967A

🥢純makase special麵

🍆和式醬汁燒茄子