2018-08-25
今日病病地,聽日講附近有間元朗粥品幾好食,就一於去試下7點到都去到,都幾多人,等左10分鐘就有位,不過環境上的確比較迫呢到全部都係生滾煲仔粥,款式都好多,而且有得自選配料👍除了粥品,點少得腸粉炒麵油炸鬼仲有好多小食,酥炸魷魚鬚👍仲會有炒飯燒味飯同小菜可以叫,十分多元化先講粥品,馳名海鮮粥材料多款但唔算多,有1舊蝦,3舊蟹,4舊魚肉同帶子,都幾鮮味同彈牙,蟹仲有蟹膏的而粥底十分綿,不過煲仔粥大忌--唔夠熱個煲仔唔係預先燒得熱,只係普通煮好倒上去,食個陣只覺得暖暖地😢另一款泥猛豬潤粥泥猛洗得好乾淨同沒有腥味,魚肉嫩口,有3大條豬潤都好嫩滑爽口,沒有臊腥味不過粥底又係同一問題--唔夠熱,所以即刻遜色了,而且味道較淡食粥點少得炸両,十分脆身,個皮亦夠薄豉油都係上枱前幫你加,豉油味道適中,配埋混醬一齊食仲正另一粥品必備--炸麵炒得乾身,不過唔熱的,似係一早炒定味道較淡,同埋比較油膩23蚊黎講唔算大份,比較貴小食--酥炸魷魚鬚炸得好脆身,個炸漿好薄身,做到酥炸的效應而且魷魚好爽口彈牙,味道都足夠,加埋喼汁食更惹味小菜--薑蔥炒鯇魚骨腩先炸後炒,炸得脆身,炒得乾身味道適中惹味,連蔥都炒得好香,差唔多
呢到全部都係生滾煲仔粥,款式都好多,而且有得自選配料👍
除了粥品,點少得腸粉炒麵油炸鬼
仲有好多小食,酥炸魷魚鬚👍
仲會有炒飯燒味飯同小菜可以叫,十分多元化
先講粥品,馳名海鮮粥
而粥底十分綿,不過煲仔粥大忌--唔夠熱
另一款泥猛豬潤粥
泥猛洗得好乾淨同沒有腥味,魚肉嫩口,有3大條
豬潤都好嫩滑爽口,沒有臊腥味
食粥點少得炸両,十分脆身,個皮亦夠薄
豉油都係上枱前幫你加,豉油味道適中,配埋混醬一齊食仲正
另一粥品必備--炸麵
炒得乾身,不過唔熱的,似係一早炒定
味道較淡,同埋比較油膩
23蚊黎講唔算大份,比較貴
小食--酥炸魷魚鬚
炸得好脆身,個炸漿好薄身,做到酥炸的效應
而且魷魚好爽口彈牙,味道都足夠,加埋喼汁食更惹味
小菜--薑蔥炒鯇魚骨腩
先炸後炒,炸得脆身,炒得乾身
味道適中惹味,連蔥都炒得好香,差唔多食埋😂
總括黎講: 粥品一般,小食小菜比粥品較好食,不過環境坐得比較迫,快食快走