2023-10-21
好耐之前就見到youtuber介紹大圍總店,不過對港島人黎講太遠,唔值得為左一碗麵攀山涉水😂得知好湯好麵係銅鑼灣名店坊開左分店,即刻同朋友仔試下,週末晏晝唔洗等位好快就入得去!🥢好頭好尾就咁睇個菜單一定好疑惑到底係咩黎🧐廚師用上牛既唔同部位製作呢碗麵,同樣亦都係最受歡迎最早售罄既菜式!湯頭以牛骨熬成,味道好濃稠,除左牛味重之餘,飲落仲有小小四川風味!選用左面頰肉,牛尾同牛舌作為配料,全部肉都炆至入口即化軟熟,尤其係和牛面頰肉好重膠質,骨膠原滿滿🥰法式燴牛尾炆到骨肉分離,全部變左一小片,係口感上略為扣左分!🥢棉花雞一上檯就傳黎一陣陣四寶棉花雞既味道🤤湯頭用上高湯,長時間熬煮令到入口濃郁黏口,感覺有好重既骨膠原,金華火腿味仲好突出添!配料有鹿兒島地雞,魚肚,花菇同雲腿絲,雞肉幾嫩滑,不過雞味就欠奉,魚肚索晒湯汁,好入味。至於扁陽春麵口感偏軟腍,掛汁能力唔錯,但會出現愈浸愈腍同變糊既問題🙈成碗麵質量係水平之上,奈何食材分量比較遜色,索價過百有啲進取!📍好湯好麵 銅鑼灣加寧街9-11號名店坊地下B號舖
得知好湯好麵係銅鑼灣名店坊開左分店,即
刻同朋友仔試下,週末晏晝唔洗等位好快就入得去!
🥢好頭好尾
🥢棉花雞