2023-12-13
《 ㊙️中環隱世fusion秘魯菜—TOKYOLIMA❤️ 》位於擺花街嘅tokyolima一入到去已經好有feel❣️不論係環境佈置定係燈光 充滿神秘嘅風格💯亦都有聖誕裝飾 氣氛一流😆💖餐廳主打fusion菜🥹日本❌秘魯😝餐牌有好多選擇 眼花繚亂 因為懶得諗 所以就揀咗”PLEASE CHEF FEED ME” tasting menu! $540 per person!☺️如果你想嘅話仲可以加多百幾蚊有酒飲🍷🥂🍻1️⃣ 🦐🍤 La Causa (9/10)一人一碟細細地嘅炸蝦天婦羅!裏面有秘魯嘅傳統菜causa💯😆紅色嘅紅菜頭蓉 加上洋蔥🧅沙律醬💖牛油果🥑食落去好似食緊薯蓉,而且口感豐富好多😘正呀!!!2️⃣ 🍉🐟 Tuna&Watermelon Tartare (8/10)食落去好似他他🤤🤤👏估唔到西瓜同吞拿魚可以咁夾💯鹹鹹地嘅醬料配上甜甜嘅西瓜🍉食落去好特別 另外吞拿魚都好新鮮🐟🐟加埋頂層炸番薯片 脆卜卜 味道上升左一個層次✌️3️⃣ 🍜🍲 SS 2.0 (7/10)本身個人唔係好鍾意食蕎麥麵🍜但呢度食落去好似豉油嘅醬汁令到成個嘢食好refreshing😍夾雜着紅椒青椒椰菜🥬等💯 開胃得黎唔會好有負
1️⃣ 🦐🍤 La Causa (9/10)
3️⃣ 🍜🍲 SS 2.0 (7/10)
本身個人唔係好鍾意食蕎麥麵🍜但呢度食落去好似豉油嘅醬汁令到成個嘢食好refreshing😍夾雜着紅椒青椒椰菜🥬等💯 開胃得黎唔會好有負擔!
4️⃣ 🍣🍱 Maguro Nuevo (8/10)
一望落去已經好吸睛🔆🔆👀色彩鮮艷無比!而且絕對係飽肚嘅選擇!吞拿魚同牛油果嘅卷物✌️🍣搭配住側邊粉紅色嘅蛋黃醬😍好惹味!
5️⃣ 🐣🐥 “Ki-Mo-Chi” Fried Chicken (10/10)‼️‼️‼️‼️
不嬲都鍾意炸物嘅我😝超鍾意呢一個! 雖然炸雞好似冇乜特別咁 但係佢炸到香脆可口緊鎖住肉汁🥹而且炸皮唔會好厚 最特別係佢嘅醬汁‼️‼️辣辣地鹹鹹地😘類似芥末嘅感覺 食落去更加滿足!
6️⃣ 🐮🥩 Picanh Rump Steak (9/10)‼️‼️‼️
食咗咁多嘢,終於到main course!!‼️呢兩個牛肉串燒係取自牛嘅臀部💖🐮充滿炭香味 雖然份量好少🤣但係肉味香濃👅脂肪分配亦都好平均!底下面仲有南瓜蓉添!
7️⃣🐷🐽 Secreto of Tokyolima (10/10)‼️‼️‼️
對比起牛肉更加鍾意呢一個!慢煮出嚟嘅豬肉切成一片片🙈肉質嫩滑 雖然個汁有啲鹹🥹但係好鍾意佢嘅調味😍甜甜地好似壽喜燒!
8️⃣ 🍚🍙 Tacu Tacu (5/10)
呢一個我就麻麻哋🤣充滿秘魯風味嘅飯🤣食落去好似印度香料 飯軟硬適中但係份量唔多🥹上面有一大堆洋蔥青椒紅椒黃椒同埋豆👀太健康啦唔啱我😂
9️⃣ 🍧🍰 Lolita (8/10)
最後最後終於到甜品!🍡😝已經飽到上心口,但佢嘅抹茶蛋糕做得好濕潤🍰配上白朱古力雪糕🍦加埋上面嘅脆片同側邊嘅餅乾碎🍪為呢一餐豐富嘅晚飯畫上句號!🥣不過略嫌佢有啲甜🙈
整體嚟講其實算係幾抵食!加埋差唔多九樣嘢食,絕對好飽肚!😍 最重要嘅係啲Staff都好好✌️🥹會親自過嚟問你啲食物點樣 另外如果你生日或者有特別日子慶祝嘅話🤣亦都會有一大堆Staff一齊同你唱生日歌😝💯好有心!!
————————————————————————
📍 TOKYOLIMA (中環)
中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈地舖
𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_central
🔆整體味道:9/10
🔆服務態度:10/10
🔆性價比:8/10
🔆會唔會encore: yes
#hkfoodie #hkfoods #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #foodiesinternationalchat #hkig #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #中環美食 #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #香港旅行 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店地圖 #香港甜品 #香港加油 #中環