2024-10-08
《📍尖沙咀露天泰國菜— 泰斗THAI MASTER🫶🏻》最近天氣變得涼❄️❄️出街都唔會好容易出汗😈終於可以喺戶外食嘢🩵今日嚟到尖沙咀嘅中達大廈🩷一間嘅泰國菜❤️裏面有室內亦有室外 店員將我哋安排喺室外 環境幽暗 有陣陣涼風吹埋嚟😍好舒服🤣好chill!餐牌選擇都多元化 仲有Cocktail 🍸🍹mocktail任君選擇🥰仲有海鮮食添 價格屬中上 1️⃣ 🦐🫶🏻 泰式蝦肉金邊粉 $128 (9/10)金邊粉熱辣辣 炒到有鑊氣🤩煙靭有口感 蝦🦐亦都幾新鮮 仲有好多芽菜🤣花生碎 蔥 蛋絲 🍳豆乾 口感豐富😚2️⃣ 🍤🍚 蝦醬肉碎炒飯 $128 (8/10)呢個比起金邊粉更加惹味 上面有肉鬆 蛋絲🥚臘腸 口感豐富之餘亦具有蝦醬嘅鹹香鮮味🩵食落去都唔會覺得好咸 但係如果啲飯炒得更加有鑊氣就好🥰3️⃣ 🤎🍤 小食拼盤 $144 (9/10)可以揀大份或者細份 裏面包含咗四樣泰式小食 包括炸蝦餅 🦐魚餅🐟雞卷 🐥同埋粉絲皮春卷 當中最鍾意就係蝦餅🦐爽口彈牙😚加埋泰式辣醬一齊食😘酸酸甜甜 其他小食亦都炸得脆卜卜 4️⃣ 🫶🏻🐖 泰式燒豬頸肉 $138 (10/10)💯💯💯💯自己最鍾意一個😍🐖 豬頸肉燒得啱啱好 表面焦
最近天氣變得涼❄️❄️出街都唔會好容易出汗😈
1️⃣ 🦐🫶🏻 泰式蝦肉金邊粉 $128 (9/10)
2️⃣ 🍤🍚 蝦醬肉碎炒飯 $128 (8/10)
3️⃣ 🤎🍤 小食拼盤 $144 (9/10)
自己最鍾意一個😍🐖 豬頸肉燒得啱啱好 表面焦脆 側邊燶燶哋脆卜卜 而裏面鎖住肉汁 好嫩滑!肥瘦適中 點埋隔離嘅辣醬一齊食 充滿泰式風味 而且都有幾多舊🫶🏻😎
5️⃣ 🥭🍹 芒果沙冰 $68 (9/10)
以新鮮芒果製成🥭!! 沙冰飲落去清涼解渴🩷充滿芒果果香 又唔會過甜😍大大一杯好抵飲🤩
6️⃣ 🍹🍸 PUSSY FOOT $88 (8/10)
(Orange juice, pineapple juice, grenadine, milk, 7-up)
呢杯mocktail相比起嚟就比較甜😨第一啖飲落去有啲似Fruit Punch🍊🍍 不過飲落去都幾清爽解渴
————————————————————————
📍 泰斗 (中達大廈) (尖沙咀)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈4樓
𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_tst
🔆整體味道:9/10
🔆服務態度:9/10
🔆性價比:7/10
🔆會唔會encore: maybe
#hkfoodie #hkfoods #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #foodiesinternationalchat #hkig #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #香港旅行
#香港探店 #香港美食 #尖沙咀 #尖沙咀美食