之前係IG見好到多靚相,加上網上睇相都好吸引,女孩子當然喜歡靚靚背景,可以自拍打卡,又可以玩又有野食,呢度係主題cafe,可以滿足哂我地願望啦。由於之前太難book位,所以拖到最近再book,情況有所改善,我同友人book左晚上來,一來放工岩時間,二來晚上也有機會叫到tea time forever! 下午茶架套餐。一入門口已經有點神秘,唔通真係會跌入秘密花園。入座之後見到中央位置呢個影相位,旁邊好多小道具供客人影相擺pose,大玩一番。不過都係食完先玩,我地安排坐仿壁爐附近,呢度枱櫈都好優雅美觀,絕對係女仕既天堂。連玻璃窗都設計得有外國風格,加上愛麗絲內人物剪影,很悉心佈置,真係掛住影相,都忘記左我好肚餓未點餐。除左有下午茶架嘆tea,仲有晚餐set,有齊頭盤、主菜甜、品及飲品。時間岩岩好,白兔先生好趕時間,我地點完餐就周圍望,搵影相目標。有啦,呢本發光書,仲會轉色,等我帶你走入美食世界。白兔先生的焦糖咖啡,拉花好靚,奶泡細滑,好重焦糖味,咖啡味較輕,微暖有陣陣香味,都幾香甜。愛麗絲特飲,個名已經吸引,原來係藍忌廉溝鮮奶,顏色很夢幻吧,微甜很奶味。愛麗絲的茶壺,影反了。仔細一看,多士

一入門口已經有點神秘,唔通真係會跌入秘密花園。

有啦,呢本發光書,仲會轉色,等我帶你走入美食世界。
白兔先生的焦糖咖啡
愛麗絲特飲
愛麗絲的茶壺
愛麗絲的茶壺,影反了。仔細一看,多士上的麵包糠烤出茶壺的圖案,很用心。還有碟子是時鐘圖案。
其實係黑松露芝士忌廉夜烤多士。
紅色麵包好特別,有少少拉絲效果,芝士份量很多,咸香滋味,松露味唔夠突出。

另外餐具也想大讚,用金色刀叉及匙,而且餐碟用紅鶴碗,超靚超開心。
特偉兄弟雙胞胎,有兩款迷你漢堡包,還有薯角及沙律,頭盤小食都很豐富。
特偉兄弟雙胞胎
黑色包有牛肉芝士迷你漢堡及雞肉豆腐迷你漢堡,牛肉漢堡味道較重,牛味濃,味道似牛肉肉醬意粉,因為有蕃茄味,但肉質有點易散。

另一款包是雞肉豆腐漢堡,以為會好腍,但原來好嫩好有彈性,而且好多肉汁,用芝麻醬汁好和風。

薯角雖有點腍,但薯肉飽滿粉綿,而且有沙律感覺較健康。
智慧阿布索倫
智慧阿布索倫,即係好有智慧個條藍色毛毛蟲,最後會變成蝴蝶個角色。
呢道原來係手作卡邦尼海鮮意大利麵,醬汁雖唔多,但味道好濃稠好creamy,有青口、蝦仔同好多煙肉,食完都有點膩,不過個意粉同平時唔同,係較幼身的扁意粉,特別軟滑又有質感。
甜絲絲的色彩
甜絲絲的色彩,主菜是甜的?!未食過呢個組合,細看之下,原來係貴妃荔枝會意大利飯,生果配肉類都食過,但用來煮飯又會點,味道都幾夾幾有創意。
甜甜地真的有如甜品,配粟米同青瓜粒,好健康好清爽的味道,素菜之選。

味道甜中帶咸,口感creamy,飯粒較軟身,很易令人接受。食到後有點甜膩,男仕也可能唔岩。
紅心皇后的餡餅
紅心皇后的餡餅,紅卜卜又心形,一睇就知代表紅心皇后,係荔枝軟心雜莓慕絲蛋糕。
紅心皇后的餡餅
有金薄裝飾好華麗,雜莓慕絲唔算好軟滑,但都幾輕盈,酸酸地好醒神,內有荔枝果肉好甜美,正好中和雜莓酸味,最底的蛋糕片也夠濕潤。
愛麗絲杯子蛋糕
點可以少左 愛麗絲杯子蛋糕,今次係愛麗絲跌入杯子蛋糕,很有趣吧。
蛋糕較札實有蛋香,牛油忌廉厚身軟滑,仲有幾朵花,而愛麗絲用糖膠做,做得幾靚。
食飽飽就發現神秘的妙妙貓飄過,唔係!應該一直係上空望緊我,夠神秘啦。
食完問店員取愛麗絲故事書,聞說由外國購入,唔係普通英文故事書,係有「機關」。
打開就知,圖案變得立體。
故事變得更真實更有趣,好似呈現係眼前,或者我已經跌入夢幻世界中。
返回現實吧,最後結帳也用盒子裝著單據,很有特色的咖啡店。
2017-03-06
白兔先生的焦糖咖啡