2010-04-26
星期五那天聽到森美小儀早霸王介紹德發牛肉丸, 當時聽到小儀說除了牛丸好味之外, 架央多都好好味。隨後即在開飯喇搜尋, 幸得網友提供資料, 才知道合香園的「新嘢」, 其他周邊的檔口無法仿傚的美味食品, 於是決定周日到熟食檔一逛。第一次來到這兒, 感覺很平民親民, 檔主招呼客人都親力親為, 「自己錢係唔同d」! 看到一篇食評提及在德發食牛丸麵, 想一併 order 合香園的「新嘢」, 點知 「嚟嘢」, 吃下了另一檔的冒牌貨, 結果當然不歡而散。得到網友提點後, 我也小心奕奕, 在德發吃了牛筋牛腩麵後, 又跑去 合香園 order 「新嘢」和一杯凍檸茶。「新嘢」是一片厚多士, 切成4片三角形上桌。多士上邊塗滿了花生醬 + 果占 + 牛油 (4大片), 自問也是頗注重健康飲食的人, 看到新嘢上桌的時候, 其實蠻有點怕的。不過, 得快樂時且快樂呀! 不是要你天天吃這個, 才一次而且, 總得要試它一試。於是大口大口的, 把它吃光光。多士烘得香脆, 而原來混醬也可以這麼美味。有花生醬和牛油的香, 果占的甜, 加上多士的脆, 是下午茶一絕呢!一杯凍飲 + 新嘢 埋單才$20! 超值呀!!!!沒有試過
一杯凍飲 + 新嘢 埋單才$20! 超值呀!!!!
沒有試過新嘢的朋友, 絕對要來試一試呀!