2009-07-01 36 瀏覽
星期六冇野做全家總動員去左接小雞放工,點知人地一D都唔領情。繼上一次去左生昌,今次又決定去西環的德記繼續我地的「潮聖」之旅。由金鐘慢慢坐叮叮落去西環,很優哉遊哉呢。德記以前就係隔離街,個招牌仲大大個未拆的。新舖就係西寶城的對面,環境完全違反左一般潮州餐廳,好光鮮好乾淨。因為當晚落雨,知客們係會叫D客人套上個遮套,以免個地下太濕。入面不但乾淨,所有野都睇落好新,又夠光猛,似係D連鎖酒樓既格局多D。小雞聽聞依度既蠔餅同川椒雞都好食,於是叫左。四個人再叫左三個餸︰潮州炒魚麵、欖菜肉碎爽炒涼瓜同鹵鵝片。川椒雞係非常出色的一味。雞肉嫩滑,有微微的黑椒味又炒得香。好多地方的川椒雞往往都炒得好油,川椒葉係更加一口咬落去都油都「必」晒出來,都依冇咁既情況。蠔餅又係冇介紹錯,一客有厚厚的兩大塊。厚厚的又炸得非常鬆脆,蠔仔又多又鮮甜。小弟鐘意較厚的,所以食到停唔到。鵝片都幾好食,並唔係食友們講到咁鞋口,幾入味,不錯的。但係最後的兩個餸就較失色了。潮州炒魚麵基本上係切麵條狀的魚片頭拎去同韭菜芽菜等等炒,魚麵談不上彈牙,而且整碟野好淡口,一D味都冇。欖菜肉碎爽炒涼瓜的涼瓜的確幾爽口但苦到不行,欖菜睇落好多但唔
星期六冇野做全家總動員去左接小雞放工,點知人地一D都唔領情

鵝片都幾好食,並唔係食友們講到咁鞋口,幾入味,不錯的。但係最後的兩個餸就較失色了。潮州炒魚麵基本上係切麵條狀的魚片頭拎去同韭菜芽菜等等炒,魚麵談不上彈牙,而且整碟野好淡口,一D味都冇。欖菜肉碎爽炒涼瓜的涼瓜的確幾爽口但苦到不行,欖菜睇落好多但唔香,亦都蓋不過苦味。鍋氣是有的,但材料唔好都冇咩用,本來仲期待著用欖菜肉碎送粥呢

除左餸菜之外,依度的粥飯都好好食,我地四個人叫左五個餸(不過依度D餸除左個蠔餅外唔算太大碟),但都食左兩碗飯四碗粥。雖然仍有改善空間,但算係各方面都做得幾好的潮州菜館,只係對我來說唔方便去D
高水準的川椒雞
淡如無味的炒魚麵