2020-09-24
自從買咗呢件衫,陳先生就成日女僕女僕咁叫我,特別係昨晚晚餐🙃...家陣興娃娃領,Fusion嘅嘢,佢絕對識條鐵!😒言歸正傳,最近我都有周圍試新黃店~尋晚就去咗竹青亭!呢間係太子著名黃店青花亭嘅姊妹店,疫市開店咁勇,當然要支持下!▲中西混搭嘅設計,竹青亭環境幾特別。▲金屬框架、綠SOFA、幾何地磚,帶美式老酒館感覺。▲青花亭個環境,比我個feel係中式+希臘風情;竹青亭個環境,則係中式+英式老酒館格調吧!店內有由本地畫家Carol Mui繪畫嘅壁畫,竹紋木屬邊框、吊燈、雲石餐桌及幾何圖案地板等裝修,細節滿滿,好啱影相打卡。另外,店名竹青亭除咗有「竹性直,直以立身」嘅意念,亦有「竹報平安,青金開運嘅意思,店主表示,取其諧音 ,寄望年「青」人,真係平平安安。講返竹青亭有咩食~其實呢度餐單真係好搞笑,菜名加好多潮語元素,呢點同青花亭一樣!好似「食羊柳 養番狗」、「阿梅進來了」、「人生總會遇上幾粒山楂」 、「茉莉很清楚收兵好過嫁人」... 要估估下先知係咩,超搞笑!不過,有啲菜真係get唔到係咩,唯有睇英文~建議Menu有埋圖就更好啦~唔洗下下問店員~今次我係晚餐時間嚟,我哋就簡單點咗個
▲中西混搭嘅設計,竹青亭環境幾特別。
▲金屬框架、綠SOFA、幾何地磚,帶美式老酒館感覺。
今次我係晚餐時間嚟,我哋就簡單點咗個二人套餐~說實話,500幾蚊,1個前菜,2個主食,2杯特飲,湯/ 甜品要另加錢,睇上去確實唔算抵。然而,食過後,菜式確係幾有創意,食材亦用靚料,最後結論係,味道都對得住個價錢。另外,店員親切態度亦令我印象難忘。好樂意介紹菜單,多次要求拍照(我認我麻鬼煩),總係好有耐心幫忙,真係好好人,抵讚!
二人晚餐 HK$554(1個前菜,2個主食,2杯特飲),為方便大家睇,以下菜單撰寫嘅係散叫價。
呢款凱撒沙律味道正常,比較得意係上面塊卜卜薄脆芝士,啪碎佢放上沙律,鹹鹹香香,作為前菜都幾開胃。
▲扇貝相當厚肉,食上口好滑身爽口,食得出靚料。
✦京蔥芝士焗扇貝 紅花忌廉燴意大利飯
呢個Risotto我相當滿意!首先係扇貝真係好大隻厚肉,柱肉滑身爽口,橙色裙邊,肥美且膏味濃郁,質量真係無得頂!
至於飯方面,我拍照都用咗好多時間,但食時飯無黏埋一舊,一般嚟講,放耐咗嘅Risotto嘅質感一定差好多,但呢度食到嘅仍粒粒飽滿分明,似乎師傅喺忌廉及飯嘅比例上,落咗唔少心思。
至於味道,我覺得佢哋煮出嚟嘅番紅花汁,味道有少少似龍蝦汁,但相對嚟講,不帶海鮮腥味,仲有少少清新感,食上口無傳統Risotto食到咁膩,整體幾好!
▲切開中間係漂就嘅粉紅色。
✦粉紅西冷牛 可遇紅菜頭
呢塊西冷係美國黑毛牛,味道自然無得輸!肉味濃郁,無根,同埋好Juicy!點少少紅菜頭薯蓉及芥末牛肉濃汁,成件事好惹味!
唯獨係order呢個牛時,店員無問我要幾熟(我都係為意要求...)
然後,上枱切開,發現係8成熟,嗰下睇見有少少傷心,我食開5成熟,感覺有啲浪費呢!
▲敲碎係咁…中間空心,令男朋友有啲失望(笑)。
✦恭祝你福壽扑穿個... 包?!
呢款甜品係我單點嘅,外觀係一個吸睛嘅壽桃朱古力!敲開後,則係梨肉,啫喱及忌廉底~食上口有啲似白金莎,口感係幾豐富。Btw,初初敲開,我以為係有雪糕填滿整個桃殼~陳先生係雪糕控表示:如果中間不要咁多空殼位,佢會開心啲~
呢杯就樣靚、顏值高~用整蘋果批嘅經典組合,青蘋果肉+肉桂整成沙冰,口感真係好得意!
坦白說,第一下飲陣味幾似麥x勞嘅蘋果批,整成沙冰咁食幾過癮。
呢款特飲係山楂+荔枝+Soda嘅組合,又係清甜嘅組合。山楂嘅微酸令荔枝汁嘅味道更有層次,有埋氣泡Soda,同樣係好爽口,我都幾鍾意。
呢款係抹茶+檸檬+Soda嘅組合,坦白講,我真係無諗過抹茶係可以溝檸檬!
飲落其實幾得意,情況就好似檸檬茶咁,只係隻茶換咗較濃郁嘅抹茶咁解,味道實際唔差!
店家另加咗Sada,飲時有啲泡泡,幾爽口~我覺得呢款有啲驚喜
蔗汁+烏龍+芝士奶蓋,甜,但絕不膩!
蔗汁本身就夠清甜,濃烏龍茶,甘甘香香,係幾好ge!BTW,勁鍾意佢哋個奶蓋,好creamy,撞埋個組合幾得意,幾好。