2024-05-10 366 瀏覽
五月天黎左香港開演唱會,開場前同朋友喺附近IFC覓食,呢間舖頭,好耐之前同屋企人食過,今次就一於帶朋友試吓😆店員稱,每年四月中至七月左右,為蟶子季節,會有一系列菜式,推薦我哋試吓,我哋揀咗「薑蔥炒蟶子」、「滋補野生紅菇蟶湯」兩款季節菜。我哋都係抱住好奇既心google下,究竟乜嘢係紅菇,原來野生紅菇「係一種比較稀少的野生真菌,多生長於深山野林中濕潤高温的腐質層中。每年端午節前後紅菇就開始生長了,每次生長期都不是很長,大約一個月不到。」經過咁樣一查,先發現佢嘅珍貴之處,「滋補野生紅菇蟶湯」 湯品呈粉紅色,營養價值豐富,紅菇誘發蟶子鮮甜味道,兩者一起烹煮相當益彰!相比之下「薑蔥炒蟶子」,中規中矩,用上香口薑蔥蒜爆炒,熱辣辣送上枱,並無任何失分之處。「刴椒黃花魚」以砂煲炮製,制作時間需時,上枱時把煲蓋打開,湯汁聲還在噗通、噗通。刴椒烹調令辣味滲入魚中,辣味不會很重,反而香味更甚,砂煲令黃花魚受熱均勻,魚肉滑嫰鮮味,恰到好處👍「鮮果荔枝蝦球」,店家採用新鮮菠蘿、無花果伴碟,色彩鮮艷豐富,原來荔枝蝦球並非荔枝味,是店家以麵包糠包裹蝦肉,製成荔枝模樣,幾可亂真😜夏日炎炎,最後一道甜品,以冰凍「椰奶

滋補野生紅菇蟶湯

薑蔥炒蟶子

刴椒黃花魚

椰奶銀耳燉桃膠

夏日炎炎,最後一道甜品,以冰凍「椰奶銀耳燉桃膠」作為結尾,的確係一個唔錯嘅選擇👍

✣ 滋補野生紅菇蟶湯 $148
✣ 薑蔥炒蟶子 $128