2023-01-08
今次嚟到位於中環的Fiata Pizza🍕 由已結業 曾榮獲「全球最佳意式薄餅」嘅KYTALY大廚Salvatore Fiata主理 就知質素絕對有保證!✨餐廳主打拿坡里手工pizza 仲有係即叫即焗 保證新鮮香脆😋而且仲要榮獲2022亞太區Top 50 Pizza排名第8🌟咁一定真係要試吓!!————————————————🍕: 絕對要稱讚佢嘅薄餅皮!批邊微燶香脆 內裏非常鬆軟 而且煙煙韌韌 好似麻糬咁🫧加上麵粉味好香✨❶ Diavola $185San Marzano DOP| dried spicy sausages of black Casetano pig| basil extra virgin olive oil| fior di latte Agerola點可以唔叫佢嘅signature🥂Diavola 嘅配料有蕃茄、水牛芝士、羅勒葉、香辣意式香腸✨Topping好新鮮 佢嘅蕃茄醬底係用新鮮嘅蕃茄 中和咗芝士嘅油膩感😚所以食完都唔會好重罪惡感🤤❷ A’ Salsiccia $195Alife onion cream| Fior di latte Agerola| Red
————————————————
❶ Diavola $185
❷ A’ Salsiccia $195
Alife onion cream| Fior di latte Agerola| Red Onions| Fresh Italian
呢款係另一款signature✨配料包括有免治豬肉、洋蔥、和芝士✨鍾意食芝士嘅朋友一定會好開心因為芝士極多拉絲🤣洋蔥烤得焦糖化 配上豬肉嘅鹹香 配合得啱啱好🤤
🥂: 餐廳座位坐得舒服 而且環境幾靚幾有feel~ 店員又好Nice 由於當日係聖誕節嘅關係 所以送咗每人一shot christmas drink我哋
總括嚟講個人覺得佢嘅pizza真係比起其他店舖出色 絕對值得去一試 嗰個建議搵多兩三個朋友先去 因為揀嘅時候就會好多款都想食🤣我哋得兩個人但又想試多款 結果兩個人叫咗加食哂兩個pizza 真係大癲🫡
————————————————
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑| 8/10