2023-05-02
【中西區】【Lau Bistro】最近 foodie 界發生咗件大事,有 foodie 涉嫌向餐廳索取金錢不果,而影響餐廳服務評分。我覺得屈錢又好、鱔稿又好,做咪做囉,最緊要係你做完之後話畀讀者聽,等讀者自行判斷。如果隱瞞,就對讀者唔公平喇。即係以嗰個 case 為例,佢屈到錢的話,咪話呢間交咗「保護費」,所以服務合格。一直以來香港某個好大嘅食評網站都係咁運作,香港人咪又係甘之如飴,有咩資格鬧嗰位澳門 foodie 呀,你哋咪又係幫嗰個網睇、寫食評。對我嚟講,我就唔會主動走去搵餐廳去傾以文章換食物呢啲,冇錢又要食物嘅就去食物銀行啦,何必呃讀者。有做過呢啲嘢嘅 foodie 自己知啦,我唔多嘴。總之我做親呢啲 post 之前都講畀餐廳知我會寫明係試食,讀者最重要。之前我都講過,就係咁嘅原因,夠薑畀我寫到咁明嘅餐廳,一定係對自己嘅食物水準極有自信,只係欠缺啲宣傳所以要加啲力。有餐廳老細話呢啲叫「味自慢」,就係對味道嘅一種傲慢,用食物質素嚟贏嘅,其實怕啲乜呢?就好似我今日同朋友嚟到呢間腐乳主題嘅 fusion 餐廳,係試食又點?佢嗰個位都幾遠離中心地段,需要宣傳吓都好合理。肥仔老細首先推薦嘅
就好似我今日同朋友嚟到呢間腐乳主題嘅 fusion 餐廳,係試食又點?佢嗰個位都幾遠離中心地段,需要宣傳吓都好合理。肥仔老細首先推薦嘅小食「腐乳鹹蛋黃炸魚皮」係真係幾具鹹香,炸得又夠脆,又真係收得起人 $68 吖。
之後嘅主食「焗南乳豬手」就要 $288,皮脆肉嫩,個南乳醬都唔錯。而個「冬陰功豬扒配白飯」賣 $68 嘅價錢,感覺平庸啲,係個汁算叫做好。而 signature 嘢「椒絲腐乳卡邦尼意粉」冇令我失望,$98 嚟講非常 okay。
食食吓嘢,感受緊腐乳嘅氛圍,飲返杯 $45 嘅「Lau White」就適合不過。湯力咖啡配上丁點腐乳味,真係幾特別。另外店家送上一枝「潤肺柚子蜜」,我冇份飲,不過聽朋友講都 okay。總括而言,我覺得都算唔錯嘅。
食完飯仲有個 Tour 送,啱晒我呢啲「博物館控」,原來呢度有四位老闆,各自背住唔同嘅人生經歷同故事聚埋一齊,以腐乳為中心扣埋幾個故仔,去表達各自想抒發對人生嘅睇法。腐乳就如人生,時間令佢「有啲嘢嗒吓」咁。。。
(地址:中環結志街 46 號地舖)
@lau.bistro.hk
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #instafood #yummy #foodlover #delicious #1ambackup #1am0615 #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西區 #中環 #中半山 #香港 #laubistro #laubistrohk #腐乳 #腐乳美食 #腐乳鹹蛋黃炸魚皮 #焗南乳豬手 #冬陰功豬扒配白飯 #椒絲腐乳卡邦尼意粉 #LauWhite