【九龍城區】【地茂館甜品】之前同大家講過呢間喺將軍澳嘅分店,嗰次係好耐之前有個曼聯球迷朋友同我去,因為食完嘢唔知有咩搞就諗住去食個糖水咁。點知去到今次,朋友係另一位,都係曼聯球迷,巧合地都係食完飯冇嘢做,就走咗去食呢間。未講完,上次嘅嗰位朋友,同今次嘅呢位朋友,不約而同地都問吓我有冇食過。因為佢哋知道我應該會把握機會趁機寫吓用餐體驗,所以最好就去一間我冇寫過嘅就一就我。證明呢兩位都係好照顧我需要嘅朋友,喺度多謝吓。咁今次呢個用餐體驗誠然就唔係將軍澳嗰次當場食完飯搵糖水食咁喇,而係喺旺角完咗啲活動又唔肚餓,咁就行吓路當運動,由旺角行吓行吓就到咗九龍城。佢無啦啦提議去呢間地茂館食吓糖水,哈哈,感覺好似前功盡廢。我就叫咗個 $36 嘅「招牌蛋白杏仁茶」,作為 menu 嘅第一個 item,佢都幾潤幾滑,杏仁味香但係唔算好濃。成碗嘢嘅順滑感有一部份係歸功於蛋白,綿綿哋,滑捋捋,熱辣辣咁就慢慢食,咁鬼多疊字查實我就真係無心嘅。朋友食 $34 嘅「合桃露拼芝麻糊」加「芝麻湯圓」,佢話佢近來中意食合桃露喎,咁嚟得呢啲中式糖水舖,食返啲傳統啲嘅中式糖水都係正常嘅。味道上佢都滿意,覺得價錢合理。兩條友夾

朋友食 $34 嘅「合桃露拼芝麻糊」加「芝麻湯圓」,佢話佢近來中意食合桃露喎,咁嚟得呢啲中式糖水舖,食返啲傳統啲嘅中式糖水都係正常嘅。味道上佢都滿意,覺得價錢合理。兩條友夾埋食咗 $70,唔算過份,好正常。。。

呢間餐廳我寫過其他分店嘅用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜尋返嗰次嘅用餐體驗記錄:

西貢區分店:1am0253

(地址:九龍城福佬村道47號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #九龍城 #宋皇臺 #地茂館甜品 #甜品店 #dessert #招牌蛋白杏仁茶 #合桃露拼芝麻糊 #芝麻湯圓 #蛋白杏仁茶 #合桃露 #芝麻糊 #湯圓 #1am0874 #1ambackup