2024-11-14
今日又去咗九龍城一間叫「瀛鍋」叫餐廳食晚餐,餐廳位置寬敞,下層除咗有好多張卡位同圓枱之外,仲有一個兒童遊玩區俾小朋友玩,廚房有個透明水箱入面有好多生猛海鮮,上層有好多間包廂,擺滿中枱同大枱,可以俾多人嘅家庭聚會、朋友聚會或商業聚會,坐得好舒服。🍊鮮味卜卜蜆窩呢個卜卜蜆窩係一個好鮮甜嘅火鍋湯底,入面嘅蜆都幾大隻,蜆肉味道鮮甜,煲滾之後個湯底有好重嘅鮮甜味,配埋容易入味嘅蘿蔔、粟米同粉絲,未放入肉類,之前可以飲多幾碗鮮甜嘅湯底🍊酥炸蝦餅炸蝦餅係一個餐前小食,即叫即炸,食落去熱辣辣,蝦餅嘅口感結實但唔算爽口,配上甜酸醬一齊食好夾🍊雜錦餃子拼盤餃子拼盤有四款餃子,每款各兩粒,有魚皮餃、鮮蝦雲吞、韭菜餃同自家製水餃,值得一提嘅係自家製水餃係由餐廳師傅親自包裹,餃子嘅尺寸好大,非常足料,入面有齊一大隻鮮蝦、豬肉餡、雲耳等餡料,食落去每一啖都好結實,推介大家試吓🍊雜錦肉類拼盤肉類拼盤嘅擺盤好靚,上面有牛肉、豬肉同羊肉,肉類嘅份量適中,牛肉同豬肉嘅脂肪唔算太多,羊肉唔會太酥🍊百香果夏天特飲我哋嗌咗兩杯夏天特飲配合打邊爐,百香果特飲嘅味道唔算太甜,底下有好多白香果子,配上有氣梳打水,配上打邊爐一流📍九龍
🍊鮮味卜卜蜆窩
🍊酥炸蝦餅