2022-12-11
同先生結婚三週年揀咗响GIACOMO慶祝,揀咗佢哋以海鮮為主材嘅五道菜品嚐菜單「Degustation Menu」基本價為$1,580/位。頭盤麵包籃送上熱辣辣既酸種麵包、芝士麵包條、芝士薄片;職員會配埋黑醋同橄欖油同麵包一齊食前菜有煎得香脆北海道帶子,配埋咸鮮魚子醬;同小茴香。
第一道菜有KING CRAB 帝王蟹配Oscietra Caviar魚子醬;Oscietra呢款魚子醬因為收成少,所以響魚子醬內係比較稀有同珍貴,而且價錢亦較貴,而大舊大帝王蟹之下配上一份鮮甜蟹肉,份量十足亦增加咗新鮮茴香,打開食慾。Red Prawn Spaghetti Chitarra 西班牙紅蝦意粉(+$320HKD)招牌菜紅蝦意粉係我嚟呢度主要原因,職員話廚司好巧秒咁將意粉整便長方形令到彈牙嘅麵條可以掛起濃濃醬汁。將蝦頭嘅膏都吱埋出嚟撈埋食;會食到意粉嘅彈牙,蝦膏嘅鮮,蕃茄嘅酸,同高湯嘅甜,咁複雜同多元化味道放晒入口,絕對值得加錢試。AMADAI 甘鯛AMADAI(アマダイ)被品評為冬季限定嘅日本貴族魚之一,廚司以日本傳統製作方式「立鱗燒」處理,煎時用熱油一勺勺淋在魚鱗上,令到魚鱗片層層立起,食落亦
前菜有煎得香脆北海道帶子,配埋咸鮮魚子醬;同小茴香。 第一道菜有KING CRAB 帝王蟹配Oscietra Caviar魚子醬;Oscietra呢款魚子醬因為收成少,所以響魚子醬內係比較稀有同珍貴,而且價錢亦較貴,而大舊大帝王蟹之下配上一份鮮甜蟹肉,份量十足亦增加咗新鮮茴香,打開食慾。
AMADAI 甘鯛
AMADAI(アマダイ)被品評為冬季限定嘅日本貴族魚之一,廚司以日本傳統製作方式「立鱗燒」處理,煎時用熱油一勺勺淋在魚鱗上,令到魚鱗片層層立起,食落亦都脆卜卜,魚肉質實在,魚油加埋碟中湯底融和一齊,好味。
而最後甜品部分有朱古力 梳乎厘;好耐無食呢款睇落簡單但並不容易整嘅甜品,出晒煙嘅梳乎厘超有空氣感;加埋雪糕一齊食冰火交融,另外仲有自家製PETIT FOURS 同朱古力,超滿足。
📍香港銅鑼灣皇冠假日酒店地舖