一直都想來呢間嘢 @kamyeesiu 試吓,因為佢嘅樽仔奶茶非常之出名,今日就嚟朝聖~下午茶XO醬雞粒炒飯 $45其實佢嘅味道都唔錯,比起唔少嘅XO醬炒飯,佢嘅味道都算香濃,而且雞粒大大嚿,炒飯亦都夠晒熱,不過唔知點解佢嘅飯就係唔夠乾爽,影響口感。味道:7/10熊仔奶茶冰冰 (餐配+$19)佢就係我嚟嘅原因,據說呢間茶餐廳我係曾經嘅金茶王得主有份經營嘅。除咗普通嘅凍結奶茶,佢亦有唔少嘅樽裝茶,並且係使用佢哋嘅得像拼配茶。我不過樽仔奶茶可能都未夠吸睛佢哋退出咗呢個迎合年輕人鍾意打卡嘅熊仔奶茶冰意思係用奶茶整成熊仔型嘅拼可以保持奶茶嘅冰凍,但又唔會影響佢嘅籠度。佢哋嘅奶茶果然名不虛傳,係小編比較鍾意茶味較重嘅嗰種。茶香之餘,亦有回甘,同時唔會太甜。奶嘅比例都啱啱好,可以令奶茶更醇厚。不過因為奶茶本身都夠凍,個熊仔冰其實溶得好慢,甚至飲晒啲奶茶,嚿冰都未用晒,建議各位可以慢慢飲。🤣🤣🤣味道:8.5/10環境:8/10服務:6/10抵食:7/10金二少冰室 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道71號地舖#hkig #hkfood #hkeat #hkfoodie #hkfoodlover #tsimsh

下午茶XO醬雞粒炒飯 $45

味道:7/10

熊仔奶茶冰冰 (餐配+$19)

味道:8.5/10

環境:8/10
服務:6/10
抵食:7/10

金二少冰室 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道71號地舖

#hkig #hkfood #hkeat #hkfoodie #hkfoodlover #tsimshatsui #jordon #tsimshatsuifood #memory #goodolddays #香港生活 #香港美食 #香港食評 #食評 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #佐敦 #佐田美食 #香港味道 #香港情懷 #茶餐廳 #奶茶 #檸茶 #港式奶茶 #樽仔奶茶 #炒飯 #西多 #香港必食 #金茶王 #得獎