收工喺 LCX行完街,嚟到呢間有酸菜魚食嘅「祥仔辣辣」,平日嘅晚上時間人唔算多,即使 1930都有位坐,對於收工已經好攰唔想等嘅人嚟講係個加分位首先前兩道前菜:「酸辣紅海蜇花」同「招牌口水雞」 第一道有「酸辣紅海蜇花」雖然唔太知咩係海蜇花,但佢呢個唔同一條條嘅海蜇,而係類似「海蜇頭」嗰種趘爽口質地,加埋有我最愛嘅窩荀,個麻麻辣辣幾開胃﹗「招牌口水雞」第二道係「招牌口水雞」,雞肉大部分好似都起晒骨,我食嘅幾舊都唔覺有骨懶人表示開心﹗而醬汁方面都做到唔錯嘅口水汁,值得一讚係啲雞肉幾嫩滑,易咬唔痴牙,我個人嚟講好加分招牌祥仔酸菜魚之後到好多人食嘅「招牌祥仔酸菜魚」,呢度嘅酸菜魚特色係加咗迷迭香,有獨特嘅薄荷香氣,平時出面就少見啲,通常好似西餐煮扒先會用到食落有有少少唔同,佢嘅小辣唔太辣,建議可以挑戰中辣(我平時食 3小辣- 5小三哥)。因為係二人餐嘅份量,所以本身都預咗大盤。除咗酸菜魚之外,仲有好多芽菜同酸菜、窩荀,仲有蓮藕呢啲蔬菜~一撈起勁多餸﹗其中美中不足係食到有少少魚麟,扣少少分宮煲蝦仁之後到小食,味道似咕嚕蝦仁,青椒同蝦同幾入味,又唔會死甜,幾得意~自家酸菜炸肉末配薄餅然後有呢個我覺

首先前兩道前菜:「酸辣紅海蜇花」同「招牌口水雞」
招牌口水雞

第一道有「酸辣紅海蜇花」

酸辣紅海蜇花

「招牌口水雞」

宮煲蝦仁

自家酸菜炸肉末配薄餅
然後有呢個我覺得幾特別嘅「自家酸菜炸肉末配薄餅」冇諗過會食四川嘢有薄餅食,薄餅係偏煙韌,個人覺得硬咗啲,肉碎加埋一齊有一種似中式生菜包嘅感覺

自家酸菜炒肉末配薄餅

干鍋福建椰菜花
呢個係我好想配碗食飯嘅餸,因為係比較重味但又好好味,啲椰菜花超入味,有辣同華鹽味,加埋又係勁開胃想不斷食

酒釀桂花湯圓
最後係甜品,嚟到嘅時候酒釀比我想像中稠好多,同以前食開嘅上海嘢唔同,不過就睇大家個人鍾意咩「質地」,有兩粒大粒嘅芝麻湯圓作為晚餐嘅結尾。整體嘅配搭都俾人感覺算豐富,多唔同川菜同特色辣味菜式一次過試到﹗

酒醇桂花湯圓

整體嚟講服務員都幾主動,落單、整理餐桌都主動,服務係可以的;)
酸辣紅海蜇花