今日行遠小小到咗中環街市揀lunch, 原來都有好多選擇架播! 英、美、法、日、歐、中式、韓式連酒吧都有! 試過無數咁多次海南雞都無搵到一間好食嘅, 適逢最近朋友介紹咗正宗嘅海南雞飯應該喺點食法㗎呢。 海南雞飯($44) 半價外賣今次就喺Pulau嗌咗個海南雞飯試下仲配埋一個魚蛋湯播。魚蛋湯裡面有鮮魷鮮味好重, 唔鍾意海解嘅朋友應該會覺得略腥,湯就偏鹹。招牌海南雞飯賣相簡單精美別出心裁,油飯香得嚟乾身唔會太油,卻帶有陣陣雞油香味。雖然雞肉唔算最嫩滑,但勝在唔會有好多脂肪,另外啱啱就講朋友介紹咗點先至喺正宗海南雞嘅, 大家記得下次試下啦, 3種醬料,甜黑醬油、姜蓉同埋酸辣的海南雞醬, 平時嘅我續個續個醬點, 重點嚟啦,將3個醬溝埋一齊。 係! 真係唔好驚, 就好似相中咁樣樣, 一絲絲嘅姜香味帶有小小香辣醬嘅刺激感,仲有醬油嘅念念糯糯蘸喺雞件上, 口感更特別, 而醬油嘅甜度完全被辣醬遮蓋住, 必定可以衝擊大家嘅味蕾。但喺師父嘅刀功認真一般般, 成排雞一排過要自己分番開。更可惜嘅喺呢度無正宗嘅飲品試囉整體嚟講, 主食喺非常好食嘅, 要其他嘅就未必比到你啦!!

海南雞飯($44) 半價外賣

今次就喺Pulau嗌咗個海南雞飯試下仲配埋一個魚蛋湯播。

整體嚟講, 主食喺非常好食嘅, 要其他嘅就未必比到你啦!!
2024-03-26
2 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
團購