Fashion walk 雖然喺鬧市,但往往比人旺中帶靜嘅感覺。今次同朋友去咗一間日式居酒屋 —黑門水產,店外店內唔止神還原居酒屋嘅建築,而且內裡都有唔少宮崎駿電影海報,盡顯佈置嘅用心🤍今次我地嗌咗幾樣餸,以海鮮為主打,每一道都食得出師傅嘅心機同食材嘅鮮味💕📍深海池魚薄切刺身池魚本身屬於肉質比較緊實嘅魚,不過薄切後刺身口感都非常爽口,點埋蔥香嘅酸汁更加令人開胃,讚👍🏻👍🏻📍赤貝壽司 ($138/一本)橙紅色嘅赤貝色澤亮麗,咬落口好爽脆,味道鮮甜濃郁,而且飯已經調左味,所以就算唔點任何醬汁都食到帶甘香嘅鮮味。📍 海膽蟹味喑甲羅燒 ($128)甲羅燒燒嘅時候真係香味四溢🤤 蟹膏蟹籽份量滿滿,加埋海膽嘅口感更加提升鹹香味,最後配埋梳打餅一齊放入口,脆脆嘅口感真係食到停唔到口!📍 鐵板宮崎柚子胡椒香蔥牛舌心 ($178)炒香嘅牛舌食落竟然有避風塘嘅風味,胡椒嘅加持令牛舌帶辣味,炒香咗嘅洋蔥份外香甜,不過牛舌略嫌實咗啲,但整體都係好食嘅。📍串燒脆燒白穴子串 ($98)— 呢個都係我地最愛嘅串燒,白穴子外脆內鮮,唔單止肉質肥美,亦嘆到本身嘅魚鮮味,超推薦!自家製免治雞肉串($78)必點蛋漿,免治雞

📍深海池魚薄切刺身

📍赤貝壽司 ($138/一本)

📍 海膽蟹味喑甲羅燒 ($128)

📍 鐵板宮崎柚子胡椒香蔥牛舌心 ($178)
📍串燒

自家製免治雞肉串($78)必點蛋漿,免治雞肉入面都食到粒粒像雞軟骨嘅口感,食落都幾juicy。

牛肉金菇卷($58)就跟豚肉蘆筍卷($58)平時食嘅都冇太大分別,不過蘆筍都多汁爽口,所以都為豚肉解膩~

推薦指數:4.6/5⭐️
  • 海膽蟹味噌甲羅燒