2023-05-05 585 瀏覽
【沙田區】【御犇麵館】被朋友話我喺呢度成日都講啲粉麵店,咁我得一條友,選擇不多,加上我同朋友食飯嗰啲都已經盡量做其他類型嘅餐廳。奈何我真係冇乜朋友,加上工作關係都幾難約食飯,而近期嘅堂食限聚令更加係雪上加霜,無奈至極都要講一句,想我點啫。另外,粉麵店其實都係陪住香港人成長嘅一個好重要嘅部份,有啲肚餓就隊碗麵,飽肚得嚟又唔貴,好過食啲 for 打咭嘅食物,虛有其表。加上做呢啲麵檔比較少機會被誤會係收錢寫嘢,唔想成個帳户都係「宣傳易」咁,完全冇晒本身嘅內容。咁今次嚟到大圍新開嘅呢間麵店,雖然話新但其實都開咗超過一年喇好似。入到去食個「皇牌三牛麵」,三樣嘢就係牛腩、牛筋、牛肚,配個粗麵,我覺得都唔錯,加 $10 要杯「凍檸茶」少甜之後變成 $67,都唔平喎,只能夠講個質素頂得住。既然未飽到透,仲有啲位可以再食多少少嘢,所以就叫咗碗「招牌人氣彈彈牛丸」,唔配粉麵,淨食。我覺得都幾有牛味,幾好食,七粒都做到少少爆汁嘅效果,可以話係鬆化彈牙。一碗 $35 嘅價錢,唔平,不過耐唔時一碗嘅話絕對過癮。食完呢次之後,有兩碗嘢其實已經寫得嘢,但係我覺得我仲會有機會食所以唔寫住,結果之後真係叫咗個「牛雜粗麵

食完呢次之後,有兩碗嘢其實已經寫得嘢,但係我覺得我仲會有機會食所以唔寫住,結果之後真係叫咗個「牛雜粗麵」外賣。分湯同外賣都要加錢嘅情況下收我 $37,都無可厚非嘅。咁味道上,佢又真係唔差,夜媽媽有碗熱嘢食嚟講,算啦。

咁耐都唔出 Post 係因為我仲係覺得我會再食佢,所以諗住再影多啲嘢畀大家睇先。之但係堂食限聚令生效之下,我諗我短期內都唔會再去食嘢。同埋我已經冇乜稿喺手,都係時候要寫呢啲喇。我仲未諗到冇晒稿嘅時候點算,到時先諗。。。

(地址:大圍道55號金禧花園地下5號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0562 #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #大圍 #御犇麵館 #御記 #牛腩 #皇牌三牛麵 #粗麵 #凍檸茶 #牛丸 #彈彈牛丸 #粉麵 #粉麵店