2023-05-17
【沙田圍|🇻🇳👧🏻大越越南妹妹】多次路過都俾越南大眼妹妹壁畫吸引住,今次終於可以入嚟食晚餐。今晚主打炸物小食,越南小食我嚟啦!食咗咩?🇻🇳😋廣寧炸春卷越南餐必點名菜,春卷切好幾件,切得齊口,餡料無漏晒出嚟,用手包生菜🥬食,柯哥讚束賞位係生菜你係攞淘大乾㗎淨+乾爽,有時係其他餐廳食,有沙有泥有菜蟲,諗起都驚驚。春卷餡料豐富,調味得香口,我會先將春卷點上春卷汁再包生菜食。🇻🇳😋芝心蝦多士懷舊小食,但原來size一啲都唔細,少少芝士夾心唔會太漏,蝦肉打成膠,放上芝麻將多士炸成金黃色。蝦膠口感好彈、夾雜芝士和芝麻嘅香,不過要和多啲朋友分享,因為都幾飽肚。🇻🇳😋脆皮鮮牛腩顧名思義就是炸牛腩,廚師用嘅脆漿炸到好金黃色,脆皮有咬口,點上沙律醬食,牛腩炸完後仍然多汁肉軟,味道仲好香,呢味又係飽肚嘅食物,朋友們一齊努力💪🏻。我仲嘗試用春卷嘅生菜包住食,都幾爽!🇻🇳😋大越生牛肉什錦金邊粉生牛肉湯粉一向都係越南菜名物,食之前飲啖湯,感受一下廚師用咗長時間熬製嘅湯底,好多人都話湯底就係越南粉嘅靈魂,我感受到今次個靈魂又濃又甜,好多材料做成豐富嘅層次感覺。牛肉半熟再係熱湯中浸熟,牛肉夠薄身牛味夠。牛腩肉質好爽口
食咗咩?
🇻🇳😋廣寧炸春卷
🇻🇳😋芝心蝦多士
🇻🇳😋脆皮鮮牛腩
我仲嘗試用春卷嘅生菜包住食,都幾爽!
🇻🇳😋大越生牛肉什錦金邊粉
牛肉半熟再係熱湯中浸熟,牛肉夠薄身牛味夠。
牛腩肉質好爽口,都切得幾厚身夠咬口,牛味較濃,有少少脂肪,食入口味道豐富。
牛丸,夠彈牙又唔會太咸。
🇻🇳😋滴漏咖啡$12(原價$28)
惠顧任何食物以《加配價》$12換購
連滴漏壺放在玻璃杯上慢慢滴漏,杯底放上鍊奶,味道和啡走相似。味道相對較甜,但又較滑身,係越南風味呀!
🚙🅿️泊車攻略
·可泊花園城身一期停車場,在餐廳樓上,行一至兩層樓梯可達停車場。
·屋苑並無泊車優惠。