2024-07-17 209 瀏覽
約咗朋友睇演唱會,啲時間唔上唔落就冇返屋企,就係朋友返工嘅地點附近,搵咗間餐廳食下午茶!「餇記」標榜生酮飲食,其實我對生酮飲食,都係一知半解,淨係知生酮飲食可以食好多肉,經過一餐店員解釋之後,我對生酮飲食,又多一份了解😀「首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵」,原來個麵底可以用「蛋白麵」代替,初頭覺得佢白雪雪,同平時食嘅丁麵,睇落都有唔少分別,但係食落個口感又唔係太差,仲有幾分彈牙嘅感覺😄 「沙嗲牛」就係普通茶記正常嘅調味,唔會因為係生酮餐,味道有所改變👍「首創生酮西多士配雞中翼」 真係食完都冇乜罪惡感🤣 原來連麵包都可以係生酮,店員話整西多士嘅麵包係冇咗澱粉質😮(驚訝了),同埋佢俾咗一支生酮糖漿我哋用,估唔到連糖漿都有特別,特別在於佢係Sugar free,比正常嘅糖漿係淡少少,但係唔會完全冇咗甜味,貫徹咗店鋪生酮理念👍另外除咗正常嘅咖啡奶茶之外,仲可以加$10飲「生酮厚椰紅茶」,係人都知椰奶好肥(但係好好味)🙂‍↕️但係生酮椰奶,個感覺就會比正常椰奶輕啲,飲落同正常係街飲到嘅分別唔大,連生酮餐廳都可以keep到個潮流,抵讚👍✣ 首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵 $68◦ 火腿奄列◦ 生酮厚椰紅茶 +$1

首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵

生酮厚椰紅茶

香炸雞髀配薯條

✣ 首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵 $68
◦ 火腿奄列
◦ 生酮厚椰紅茶 +$10
✣ 首創生酮西多士配雞中翼 $48
✣ 香炸雞髀配薯條 $39(下午茶)
首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵
生酮厚椰紅茶