2023-11-19
約朋友去油尖旺區食飯,多數會諗旺角、尖沙咀/油麻地,經常性忽略左佐敦既美食。今次執到寶,遇見一間乾淨企理、而且裏面設計幾靚既中式餐廳,仲要有兩層。人頭湧湧,lunchtime要等大約15分鐘先有位。每個座位隔離都有中國古色既屏風做遮擋,幾有自己私人空間👍🏻秋風起了,最適合食暖笠笠既煲仔飯,而呢到都有😍我recommend ⭐️。廣式臘味煲仔飯 ($177) ⭐️成個煲仔飯好大,大約兩人份量。未開始加入醬油既時候,打開嗅已經覺得好香,當職員幫我地撈勻煲仔飯之後,更加色香味俱全。上面既材料廣式鮮肉臘腸充滿油脂,臘肉有住濃郁既鹹香味,南安板鴨肉質非常實,但會越嚼越香。而飯底有飯焦,食落粒粒分明之外,更加好脆口,因為白飯吸收了臘腸臘肉香味和油分,一濃一淡,好滋味可口。。芥菜排骨煲 ($137) 湯飲落有少少甘甜之外,有少少辣口。排骨煮得好淋身,而且有唔少芥菜係湯裏面,飲完成個人好暖身之外,更加可以減低返頭先食煲仔飯既油膩感覺。。甜蜜咕嚕肉 ($127) 甜酸味好足夠,而且每粒咕嚕肉都好掛汁,直頭係啖啖肉,份量都好多,口感好有層次。。茶芥 ($15/位) 回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素: 🌮🌮🌮🌮服
秋風起了,最適合食暖笠笠既煲仔飯,而呢到都有😍
我recommend ⭐️
。廣式臘味煲仔飯 ($177) ⭐️
成個煲仔飯好大,大約兩人份量。
。芥菜排骨煲 ($137)
湯飲落有少少甘甜之外,有少少辣口。
。甜蜜咕嚕肉 ($127)
。茶芥 ($15/位)
回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(TTL $518,人均消費$259)
環境質素: ☘️☘️☘️☘️
* 憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
同類餐廳 #cocofood_港味道
同區餐廳 #cocofood_佐敦
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update