2021-07-25
☞ 我諗鍾意食米線嘅大家就算無去過都一定聽過,呢間位於葵涌石蔭嘅雲南小鍋米線🤤一直都無機會去試,因為覺得太遙遠又驚要排隊等好耐🤣今次終於的起心肝去食!weekend lunch hour原來都唔使排好耐,等咗兩三張枱就入得👍🏻🍴小鍋米線 - 炸醬、腩肉($49)🍴小鍋米線 - 雞絲、螺旋藻($48)❖ 湯底嗌咗小小辣,唔算好辣,酸味都夠嘅,但係食到一半覺得好口渴😂❖ 兩碗餸分別嗌咗雞絲、腩肉、炸醬、螺旋藻,全部都係佢哋比較多人嗌嘅餸🤩❖ 雞絲份量非常大方,但無咩味,不過食落就唔鞋口。腩肉好淋身亦好入味,呢個做得幾好👍🏻落咗炸醬嗰碗嘅湯底會香啲濃啲,螺旋藻口感同海帶好似,但唔係好索湯,感覺唔太夾碗米線😂❖ 米線份量正常偏少,平時嗌少米嘅我,今次無嗌少米都食得落成碗🤫米線嘅口感同平時啲米線差唔多,都尚算索湯,芽菜酸菜都屬正常水平。❖ 整體嚟講我覺得好似吹奏得太勁,我覺得幾好食嘅,但絕對唔值山長水遠搭車去食,我諗要比較嘅話,佢係好食過雲桂香少少咁(我覺得雲桂香係好食嘅!)不過同荃灣老闆娘比,都係老闆娘個湯吸引我多啲🤭 如果大家去開附近,而佢又唔使等好耐嘅話我覺得絕對值得一試👍🏻
🍴小鍋米線 - 炸醬、腩肉($49)
🍴小鍋米線 - 雞絲、螺旋藻($48)