2024-11-02
呢間西日fusion酒吧餐廳位於大廈頂樓,店名以日文嘅 ❛翠綠❜ 命名,室內燈光投射型格又時尚;而露天位置嘅rooftop bar好啱happy hour嚟飲杯嘢,現場更有DJ打碟好有氣氛!飲完嘢直落晚餐都唔錯,如果客人慶生,店員會合唱生日歌,環境真係好chill✨🥢前菜 - 蒜頭、牛蒡,兩款都好入味,蒜頭甜甜哋清碟了😋🐚𝐀𝐊𝐀𝐆𝐀𝐈 ($𝟏𝟑𝟖)
𝘈𝘳𝘬 𝘚𝘩𝘦𝘭𝘭 𝘊𝘭𝘢𝘮, 𝘈𝘴𝘱𝘢𝘳𝘢𝘨𝘶𝘴, 𝘚𝘱𝘪𝘤𝘺 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦前菜先以一碟爽脆鮮甜嘅赤貝打開味蕾😍赤貝包住蘆筍、京蔥絲,加入微辣醬汁,增加口感層次~🥗𝐒𝐇𝐑𝐄𝐃𝐃𝐄𝐃 𝐂𝐄𝐋𝐓𝐔𝐂𝐄 𝐒𝐀𝐋𝐀𝐃 ($𝟔𝟖)
𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘙𝘰𝘦, 𝘎𝘳𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘋𝘢𝘪𝘬𝘰𝘯, 𝘉𝘰𝘯𝘪𝘵𝘰 𝘍𝘭𝘢𝘬𝘦𝘴呢款沙律好特別,萵筍切成條狀浸喺鰹魚汁中,好似食冷麵咁,有耳目一新嘅感覺!放上白蘿蔔蓉、三文魚籽,再伴木魚絲,整體好清新開胃😍🎃𝐂𝐀𝐑𝐀𝐌𝐄𝐋𝐈𝐙𝐄𝐃 𝐏𝐔𝐌𝐏𝐊𝐈𝐍 ($𝟖𝟖)
𝘈𝘭𝘮𝘰𝘯𝘥𝘴, 𝘊𝘪𝘯𝘯𝘢𝘮𝘰𝘯焦糖南瓜一上枱充滿香氣🤤南瓜裹上焦糖,外層帶嚟微脆口感;而南瓜香甜軟腍,灑上粒粒焦糖杏仁、肉桂,令甜味提升,豐富口感層次,食完一舊又
🥢前菜 - 蒜頭、牛蒡,兩款都好入味,蒜頭甜甜哋清碟了😋
🐚𝐀𝐊𝐀𝐆𝐀𝐈 ($𝟏𝟑𝟖) 𝘈𝘳𝘬 𝘚𝘩𝘦𝘭𝘭 𝘊𝘭𝘢𝘮, 𝘈𝘴𝘱𝘢𝘳𝘢𝘨𝘶𝘴, 𝘚𝘱𝘪𝘤𝘺 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦
🥗𝐒𝐇𝐑𝐄𝐃𝐃𝐄𝐃 𝐂𝐄𝐋𝐓𝐔𝐂𝐄 𝐒𝐀𝐋𝐀𝐃 ($𝟔𝟖) 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘙𝘰𝘦, 𝘎𝘳𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘋𝘢𝘪𝘬𝘰𝘯, 𝘉𝘰𝘯𝘪𝘵𝘰 𝘍𝘭𝘢𝘬𝘦𝘴
🎃𝐂𝐀𝐑𝐀𝐌𝐄𝐋𝐈𝐙𝐄𝐃 𝐏𝐔𝐌𝐏𝐊𝐈𝐍 ($𝟖𝟖) 𝘈𝘭𝘮𝘰𝘯𝘥𝘴, 𝘊𝘪𝘯𝘯𝘢𝘮𝘰𝘯
焦糖南瓜一上枱充滿香氣🤤南瓜裹上焦糖,外層帶嚟微脆口感;而南瓜香甜軟腍,灑上粒粒焦糖杏仁、肉桂,令甜味提升,豐富口感層次,食完一舊又想再食第二舊🤣
🐟𝐂𝐇𝐀𝐑𝐂𝐎𝐀𝐋 𝐆𝐑𝐈𝐋𝐋𝐄𝐃 𝐄𝐄𝐋 ($𝟐𝟖𝟖)
鰻魚就食得多,但喺面前炭烤嘅鰻魚就真係第一次試😍店員即場以炭條炙燒鰻魚皮,飄嚟陣陣炭燒香味,好吸引!鰻魚表皮烤得好焦香,滴上檸檬汁,食落充滿炭烤味之餘,又帶點清新感覺~肉質爽彈,完全冇腥味,而且食唔到好明顯嘅骨,算幾出色~
🥩𝐀𝟒 𝐖𝐀𝐆𝐘𝐔 𝐂𝐔𝐓𝐋𝐄𝐓 𝐂𝐇𝐀𝐑𝐂𝐎𝐀𝐋 𝐒𝐀𝐍𝐃𝐎 ($𝟑𝟐𝟖)
𝘎𝘳𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘋𝘢𝘪𝘬𝘰𝘯 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘔𝘢𝘺𝘰𝘯𝘯𝘢𝘪𝘴𝘦
為咗呢道菜而嚟,全晚最期待嘅主角 ─
A4和牛竹炭三文治!
厚切吉列和牛外層酥脆,肉質肥美粉嫩,入口非常柔軟juicy😍一啖咬落去油脂香滿溢,牛味仲好濃郁!竹炭多士烤得香脆,裏面有蛋黃醬,真係好邪惡呀😈
🍰𝐃𝐎𝐔𝐁𝐋𝐄 𝐅𝐑𝐎𝐌𝐀𝐆𝐄 𝐂𝐇𝐄𝐄𝐒𝐄𝐂𝐀𝐊𝐄 ($𝟔𝟖) │
🫘𝐑𝐄𝐃 𝐁𝐄𝐀𝐍 𝐃𝐀𝐈𝐅𝐔𝐊𝐔 ($𝟔𝟖)
芝士蛋糕口感綿滑,芝士味好香濃;三件紅豆大福煙煙韌韌,裏面充滿紅豆蓉,甜度較高螞蟻人應該幾鍾意~
🍹𝐀𝐎𝐀𝐎 𝐒𝐀𝐍𝐆𝐑𝐈𝐀 ($𝟏𝟏𝟖)
𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 + 𝘗𝘦𝘢𝘤𝘩 𝘚𝘤𝘩𝘯𝘢𝘱𝘱𝘴 + 𝘊𝘩𝘢𝘮𝘱𝘢𝘨𝘯𝘦 + 𝘊𝘶𝘤𝘶𝘮𝘣𝘦𝘳 + 𝘙𝘢𝘴𝘱𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 + 𝘉𝘭𝘶𝘦𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 + 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺
一睇個名就知係呢度嘅招牌🤣喺香檳、桃味松子酒中,加入水果如蘋果、雜莓等,酸酸甜甜充滿果香,清甜開胃~btw酒精濃度不高,容易入口!
🍸𝐋'𝐈𝐍𝐂𝐎𝐌𝐏𝐀𝐑𝐀𝐁𝐋𝐄 ($𝟏𝟒𝟖)
𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘓𝘢𝘣𝘦𝘭 𝘞𝘩𝘪𝘴𝘬𝘦𝘺 + 𝘌𝘢𝘳𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘺 + 𝘊𝘰𝘪𝘯𝘵𝘳𝘦𝘢𝘶 + 𝘏𝘰𝘯𝘦𝘺 + 𝘌𝘨𝘨 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 + 𝘔𝘦𝘳𝘭𝘰𝘵 + 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘎𝘳𝘢𝘱𝘦 𝘑𝘶𝘪𝘤𝘦
店員推薦呢款較受歡迎嘅cocktail,表面放有玫瑰乾花🌹以whiskey作基底,飲落有伯爵茶香同果香,而花香味最為突出,個人較喜歡呢杯💖
總結:fusion菜式幾特別,店員都好friendly,嚟呢度慶祝唔錯!