餐廳: 金飯館
資訊:

2023-06-01 485 瀏覽
【觀塘區】【金飯館】呢間其實好耐之前已經聽家兄提及,所以已經去咗試,不過我硬係覺得去得一次就唔足以令我寫佢,所以就一直都 hold 住咗。係呀,可能新朋友未必知,有時我寫用餐體驗都會想食超過一次先開 post 寫,好似好啲嘛。咁我第一次去係家兄建議,話要食呢度啲炒飯,咁我就用 $78 試個「即叫即炸椒鹽豬扒飯」,成個飯惹味而有心思,個炒飯底係炒到一粒粒,掂。加 $12 要隻「燶邊蘭王煎蛋」,都煎得好好,真係外燶邊內軟滑,有質素。食啲咁邪惡嘅嘢點會唔飲嘢,加 $12 要埋「樽裝忌廉」,真係玻璃樽,嗰排係翻出冇耐嘅,好有新鮮感。成餐飯 $102 當然唔平,但平凡食物易得,好食嘅就難求,抵畀嘅。不過一直都想二訪,聽聞佢有嘢新出,咁就去食吓。點知新出嗰樣嘢原來下午茶時段先有,睇啲咩假期咩周刊完全冇人提及過,真係害人不淺。咁我喺午市時段坐低咗咯,就都叫吓嘢食啦。叫咗個 $78 嘅「黃金海皇泡飯」,有別於炒飯感覺,但味道依然夠濃香,都係好食嘅嘢。個飯加 $8 有個凍「手攪檸檬茶」,係幾好飲嘅,唔係一般茶記檸茶,呢餐就食咗 $86。第三次去就下午茶時段去,終於食到 $68 嘅「爆茜黃酒雞子米線」,黃

個飯加 $8 有個凍「手攪檸檬茶」,係幾好飲嘅,唔係一般茶記檸茶,呢餐就食咗 $86。第三次去就下午茶時段去,終於食到 $68 嘅「爆茜黃酒雞子米線」,黃酒味勁濃,芫茜多,雞子又勁邪惡,正,不枉我特登走入去食呀。

加 $5 飲「凍奶茶」就 $73,好似係咁,張單冇畀返我所以忘記咗價錢。因為都過咗一段時間架喇,嗰時仲想食埋「椒鹽雞子炒飯」先一次過寫,但係我估我身體機能短時間內受唔到兩次雞子宴,我就拋磚引玉等大家啦。。。

(地址:牛頭角牛頭角道323號地下J號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am觀塘區 #觀塘 #牛頭角 #金飯館 #即叫即炸椒鹽豬扒飯 #蘭王蛋 #樽裝汽水 #黃金海皇泡飯 #手攪檸檬茶 #爆茜黃酒雞子米線 #1am0818 #1ambackup