2023-05-04
好少嚟大角咀食野,今次同家姐們嚟到呢間港式火鍋店打邊爐,野食質素唔錯,除咗有一般火鍋配料,仲有刺生、佐酒小食供應。而且店舖設有獨立房間,好啱一大班人去密密傾、密密食。而一入店鋪,較為吸晴嘅地方就係一個角落嘅牆身,以海賊王做主題,用餐環境比較輕鬆熱鬧🌊✨✍🏻 /蕃茄薯仔豬骨湯鍋▪價錢:HK$88▪️美味指數:♥♥♥♥♡餐廳嘅湯底有成十幾款選擇,我哋試咗「蕃茄薯仔豬骨湯鍋」,湯鍋性價比較高,湯底濃郁香甜,用料十足,蕃茄、薯仔及豬骨樣樣齊!✍🏻 /龍蝦▪價錢:HK$788▫️粥+HK$128▪️美味指數:♥♥♥♥♥第一次食龍蝦刺生,上枱時仲連埋龍蝦頭同殼,肉質鮮甜彈牙。食完刺生,仲可以選擇將龍蝦頭同殼用唔同方法處理,我哋就選擇去煮成粥,雖然店員冇講到要加錢,我哋又冇問,不過好彩價錢都可以接受,而且絕對唔後悔將佢煮成粥!比起當刺生食,我覺得龍蝦粥嘅鮮味更為突出,而且龍蝦經煮熟後,蝦腳居然全部都係肉,十分推薦加錢煮成粥😋✨✍🏻 /本地手切肥牛▪價錢:HK$288▪️美味指數:♥♥♥♥♥手切嘅肥牛就係特別好食,4人份量啱啱好。✍🏻 /一條骨脆骨腩▪價錢:HK$72▪️美味指數:♥♥♥♥♡超級厚實嘅骨脆骨腩,
✍🏻 /蕃茄薯仔豬骨湯鍋
✍🏻 /龍蝦
▪價錢:HK$788
▫️粥+HK$128
✍🏻 /本地手切肥牛
▪價錢:HK$288
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
手切嘅肥牛就係特別好食,4人份量啱啱好。
✍🏻 /一條骨脆骨腩
▪價錢:HK$72
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
超級厚實嘅骨脆骨腩,1條切成5舊,淨係食1舊都有啲飽。
✍🏻 /野生竹笙
▪價錢:HK$68
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
好鍾意食咁長咁大條嘅竹笙,建議趁個湯底仲清清哋時,先食咗呢款先,因為佢真係會吸咗好多湯底精華返嚟🤤✨
✍🏻 /雜菜拼盤
▪價錢:HK$55
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
共有3款菜,包括生菜、小白菜同西洋菜,款款都好新鮮。
✍🏻 /華記雲吞
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
好大粒,啲餡可以用飽滿形容,啖啖蝦肉,而且仲有啲疑似係蝦籽嘅粒粒👍🏻✨
✍🏻 /招牌四寶丸
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
共4款,每款2粒。我食咗豬肉丸及蝦丸,蝦丸真係完勝,就算未煮熟,都見到成粒都係真材實料嘅蝦肉😆✨
✍🏻 /老友鬼鬼
▪價錢:HK$68
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
油炸鬼包蝦滑,就咁當小食食都得,但放落火鍋滾幾秒仲好食!