呢間係銅鑼灣嘅Le Chefeteria 環境好靚好有格調廚師曾任職米芝蓮餐廳🍴食材有機天然無添加唔落味精 食物創新賣相吸引同埋好食😋 店長好詳細介紹每度菜 成個用餐體驗都好好 可以話係物超所值💓 好推介大家去試吓!最令我難忘嘅係連餐具都落足心思 筷子係透明嘅好靚好特別🥢~~ʕ •ᴥ•ʔ 佢好特別有二款唔同嘅餐包 各有各好味一款係意大利麵包 🇮🇹好鬆脆同埋有少少蕃茄味咁而另一款係法國麵包 🇫🇷外脆內軟 好香牛油同檸檬香味而餐湯都有二款 真係好有心思同一款湯但有兩個唔同嘅製法😳✻ 蕃茄清湯 ($68)呢一個湯好特別 店長會倒啲湯落個碗到 佢好清甜 帶有微微嘅檸檬味 原來用咗小蜜蜂農場嘅檸檬油🍋 入面仲有隻好新鮮嘅De claire生蠔🦪!✻ 蕃茄薄荷湯 ($68)而另一款係濃湯 質地比較濃稠 口感好軟綿飲落去酸酸甜甜好好味🍅 唔講真係估唔到同另一款係同一款湯🤣✻ Ravioli I'm not Italian ($228)呢個意大利雲吞個名叫做"I'm not ltalian" 🤣 因為佢入邊嘅肉同埋汁係用咗法國嘅烹調手法好特別 首先佢嘅皮係廚師即埸整 全手工全蛋黃口感煙韌而且蛋味好香

佢好特別有二款唔同嘅餐包 各有各好味
一款係意大利麵包 🇮🇹
好鬆脆同埋有少少蕃茄味咁
而另一款係法國麵包 🇫🇷
外脆內軟 好香牛油同檸檬香味

而餐湯都有二款 真係好有心思
同一款湯但有兩個唔同嘅製法😳

✻ 蕃茄清湯 ($68)

✻ 蕃茄薄荷湯 ($68)
而另一款係濃湯 質地比較濃稠 口感好軟綿
飲落去酸酸甜甜好好味🍅
唔講真係估唔到同另一款係同一款湯🤣

呢個意大利雲吞個名叫做"I'm not ltalian" 🤣 因為佢入邊嘅肉同埋汁係用咗法國嘅烹調手法好特別 首先佢嘅皮係廚師即埸整 全手工全蛋黃口感煙韌而且蛋味好香濃 餡料係五香肉好好味 而且同個汁好夾🤣
Ravioli I'm not Italian

✻慢煮紅洒燉牛臉頰配法式薯泥 ($288)
牛臉頰真係煮到好腍 好好味🥰
而且好入味同紅酒汁好match🍷
另外連薯蓉都好好食 用咗椰奶整口感好軟滑
慢煮紅洒燉牛臉頰配法式薯泥

✻去骨法式走地雞春雞 ($288)
個雞去咗骨好方便食😆
雞肉好嫩滑~ 配埋個檸檬蒜頭牛油🧈汁好正
去骨法式走地雞春雞

自製甜品每日都唔同
我哋食嗰日係Tiramisu同Pineapple Crumble😆

✻ Tiramisu ($58)
呢個tiramisu用咗日本蛋整 好香蛋味好滑
係我鍾意食嘅質地🥰帶微微咖啡酒香味好食
Tiramisu

✻ Pineapple Crumble ($58)
平時食得多 Apple Crumble 🍎
都真係第一次食Pineapple Crumble🍍🤣
菠蘿酸甜多汁 而且重點係冇落糖都好甜
加埋用法式麵包整嘅脆脆好有囗感

佢連餐飲都好有心思一杯係法國茶
另一杯係意大利咖啡

✻ 4 fruits rouges 茶
佢有六款茶包可以俾我哋揀 爸爸揀咗呢隻flavoured black tea red fruit 有士多啤梨🍓 櫻桃 紅醋栗 紅莓 四隻味加埋一齊好特別😳
佢由客人將茶包放入杯入面 再即場加熱水 即埸聞到好香茶味~另外仲有塊太子餅店嘅曲奇🍪

✻意大利咖啡
咖啡味好香濃 最特別嘅係可以配埋佢哋自家製嘅玉桂粉!好香~口感好豐富 加埋奶一齊飲好好味 同樣有塊曲奇仔🥰🫶🏻

總結係每一樣食物都好有心思 而且都真係好好食 同埋環境坐得好舒服 好推介大家去試吓 最特別嘅係可以即場見到師傅整意大利雲吞~ 主菜甜品固然好食 佢嘅湯 麵包都同樣令我印象深刻❣️
慢煮紅洒燉牛臉頰配法式薯泥
去骨法式走地雞春雞