2021-12-12
今日同大家介紹呢間嚟自台灣嘅「無老鍋」,今個月已經正式登陸銅鑼灣喇~全場8,000呎,設有VIP房。重點係店內嘅鴨血同麵包豆腐都係任食㗎!而且基本上可以唔洗蘸醬汁(有一樣配料除外,拉下睇),因為湯底已經好夠味。飯後每人仲有一杯水蜜桃沙冰解膩,好貼心💕✨以下為大家重點推介14款❤️❤️❤❤❤美味指數嘅必試湯底、配料、小食與飲品🤤✨✍🏻 / 湯底:鴛鴦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)💵價錢:HK$78/位(+HK$88/枱)👉🏻冰淇淋豆腐鍋:其實姐係麵包豆腐白湯鍋再附人頭數量嘅冰淇淋豆腐(原價HK$10/粒)。冰淇淋豆腐煮大約15分鐘就食得,口感綿滑,唔錯~根據店鋪網站介紹,湯底係先用咗雞骨、豬大骨、洋蔥、青蔥、薑、蒜頭等食材熬製而成,再加入多款中藥香辛料,例如紅棗同枸杞。👉🏻 無老辣香鍋:比起冰淇淋豆腐鍋,我更推薦呢款湯底!湯底辣度分大、中及小,店員建議先由小辣開始食,因為辣度可以隨時調節。我哋由小辣食到中辣,但其實都唔會辣到入唔到口,對我嚟講啱啱好。如果你係嗜辣之人,可能大辣先滿足到你喇~根據店鋪網站介紹,無老辣香鍋湯底先由第一階段中藥香辛料熬製,再併第二階段中藥香辛料,熬出獨特口味,最後先
✍🏻 / 湯底:鴛鴦鍋
(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)
💵價錢:HK$78/位(+HK$88/枱)
👉🏻 無老辣香鍋:比起冰淇淋豆腐鍋,我更推薦呢款湯底!湯底辣度分大、中及小,店員建議先由小辣開始食,因為辣度可以隨時調節。我哋由小辣食到中辣,但其實都唔會辣到入唔到口,對我嚟講啱啱好。如果你係嗜辣之人,可能大辣先滿足到你喇~根據店鋪網站介紹,無老辣香鍋湯底先由第一階段中藥香辛料熬製,再併第二階段中藥香辛料,熬出獨特口味,最後先加入洋蔥、青蔥、薑、蒜頭、雞骨、豬大骨一齊煮。
✍🏻 / 配料:麵包豆腐
💵價錢:HK$0(無限添加)
好多窿窿嘅豆腐,最啱配冰淇淋豆腐鍋,吸盡湯底精華與鮮味🍦✨
✍🏻 / 配料:鴨血
💵價錢:HK$0(無限添加)
最啱配無老辣香鍋,嘆吓台灣麻辣鴨血風味,出面一包都唔平㗎麻~呢度仲可以任食喎🦤✨
✍🏻 / 配料:特選牛拼盤
💵價錢:HK$618/5人份
可以試到4個部位,但我都唔知自己食緊咩部位,只係知道牛肉輕輕一滾已經食到應有嘅肉味,而且肉質軟嫩🐂✨
✍🏻 / 配料:手切牛黃喉
💵價錢:HK$98
食完特選牛拼盤後,再特別追加嘅配料之一。手切成薄片,每份大約有12片,食落脆嫩爽口!但係我而家先知道牛黃喉原來係牛嘅大血管,由於係內臟部位,建議煮3至5分鐘先食(好彩我都有煮耐啲先食姐)。比起脆嫩嘅牛黃喉,我更愛滑溜溜嘅牛骨髓,不過呢間火鍋店就暫時未見有😝✨
✍🏻 / 配料:精選海鮮拼盤
💵價錢:HK$268
有4隻海蝦、2隻扇貝、4隻帶子及4隻蠔,相當豐富,擺盤吸引!雖然我怕敏感,只係食咗1隻蠔,但佢嘅肥美鮮甜都滿足我了💕✨
✍🏻 / 配料:老油條(6條)
💵價錢:HK$68
雖然話1份有6條,但其實每條只有平時1份油炸鬼嘅份量,再切成6小條,所以呢個價錢嚟講比較貴。但咁貴係有原因㗎!店鋪指老油條係台灣直送~我食完之後都念念不忘,放落無老辣香鍋湯底滾約5秒,食落又熱、又脆、又有湯汁,正!或者下次自己喺屋企打邊爐都可以買油炸鬼嚟試一試😝✨
✍🏻 / 配料:午餐肉(8件)
💵價錢:HK$48
冇錯,幾乎每次我介紹火鍋都會有午餐肉~而今次更特別推薦嘅食法係蘸店內嘅醬汁食,包括辣椒、蔥花、蒜汁、特調醬油、白醋同麻油,酸酸咪咪好好味😋💕
✍🏻 / 配料:香滑蛋餃(8隻)
💵價錢:HK$78
好似係我第一次食蛋餃~用雞蛋做嘅餃子皮滑滑哋,而且咁樣滾居然冇散開。咬開一半,啲湯汁滴滴下嘅畫面幾療癒☺️✨
✍🏻 / 配料:彈牙墨魚棒(6條)
💵價錢:HK$68
冇改錯名,食落真係彈牙㗎~而且都算幾大條,推薦👍🏻✨
✍🏻 / 配料:爽脆鵝腸
💵價錢:HK$88
望落洗得好乾淨,又係冇改錯名嘅配料之一,食落爽脆,唯獨份量對我嚟講偏小🙋🏻♀️✨
✍🏻 / 小食:脆炸手工韮菜餃(6件)
💵價錢:HK$48
發現呢間店都幾多菜式係手工~脆卜卜嘅餃子,鐘意食韮菜嘅可以一試🥟✨
✍🏻 / 飲品:招牌枸杞菊花露(走甜)
💵價錢:HK$108/勻
清香嘅菊花加埋枸杞,一邊食野,一邊飲返杯降吓肝火,打邊爐啱曬🥃✨