2020-04-30
2010 瀏覽
已經唔記得對上入嚟大圍喺幾時喇!自從開咗呢個IG後,先發覺原來大圍都有幾多好有特色嘅咖啡店☕️同小店,趁著今次呢個休息時間,就專程過嚟行吓食吓嘢先🚶🏻♂️!第一站嚟嘅呢棟白色小屋,阿叔收藏咗好耐,不過一直都無機會嚟。起初都係因為畀佢全白色嘅外貌吸引😍,之後再畀傳媒報導嘅洗腦,今次終於有機會嚟到喇!.全棟白色小屋有4層,每層都有個好有心思嘅名,1樓廚房:「屋子製作所」,2樓、4樓用餐或工作坊地方:「屋子空間」,3樓日式修甲所:「菓子甲研室」。第一次嚟到,簡約嘅室內設計配上每層大玻璃,令人感覺休閒舒服😌,成個人好似置身台灣咖啡店中,望住對面棵大榕樹,可以盡情放空。😙.#柚子蕃茄冷烏龍麵 ($66),好適合夏天食,大大個新鮮蕃茄🍅、勁多栗米粒🌽、凍凍地嘅烏龍麵配上柚子汁,感覺好fresh😋!阿叔怕唔夠飽,加$30叫多一份炸雞,炸雞新鮮炸起,熱辣辣,金黃色外表藏住嫩滑多汁雞肉🤤。一份健康冷烏龍加上一份邪惡炸雞,味蕾徘徊正與邪之間。.同好多人一樣,甜品🍧同咖啡☕️都係阿叔另一個胃。除咗主食外,既然山長水遠嚟到,當然食埋呢度嘅甜品同飲埋杯咖啡先走啦!#草莓吉士奶油小鬆餅 ($60),呢度主打荷蘭嘅小鬆
同好多人一樣,甜品🍧同咖啡☕️都係阿叔另一個胃。除咗主食外,既然山長水遠嚟到,當然食埋呢度嘅甜品同飲埋杯咖啡先走啦!#草莓吉士奶油小鬆餅 ($60),呢度主打荷蘭嘅小鬆餅🥞,每件細細塊,一口一件,吉士奶油唔算好甜,份量剛剛好,又唔會太膩🙂。#海鹽焦糖拿鐵 ($39) ,Latte咖啡味濃郁,配上焦糖同海鹽,鹹鹹甜甜,口感特別。