2020-12-27
一個人出左銅鑼灣sogo買聖誕禮物,順便食個午餐先去大出血,咁岩今日係冬至,既然冬大過年,就上開飯搵間附近既食店,食餐豐富冬至餐。在開飯app搵到虎鐵鐵板燒,記得有朋友去過,再問朋友意見,見佢都極力推介,又咁近地鐵站,咁就上去,環境很舒服,坐位亦都好寬闊再望望餐牌,見有幾個套餐選擇,咁就揀個精選套餐,來個一人冬至餐頭盤係沙律: 蘋果粒配上沙律菜,再加上柚子汁,很清新海膽黑松露溏心蛋: 首先賣相靚,原隻溏心蛋蛋黄晶莹 ,上面放埋海膽及少少黑松露,口感好滑流,仲有食用金箔,靚呀香煎日本蠔: 師傅煎到好香口,蠔本身好大隻,又肥美,仲有乾蔥蒜煙肉粒,侍應提議我要一齊食,口感更加有層次,仲好香口車海老配鮮蝦汁: 蝦夠彈牙,而且成隻蝦剝左殼,好爽呀,侍應姐姐又提示要點埋蝦汁同食,鮮甜荔枝咸檸whisky soda: 食日本野點少得飲番杯,呢杯就岩晒我口味西班牙黑毛豬薄燒 + 香煎野菜 : 黑毛豬並沒有豬臊味,而係肉質嫩口肉汁多,連埋蒜片及野菜(翠肉瓜、大啡菇及南瓜)一齊食好惹味白飯魚苗薑粒炒飯: 其實食到呢度已經好飽,但係呢個飯真係好無得頂,首先炒飯炒得好均勻及煙韌,加左姜粒口感更香,面仲有煎
頭盤係沙律: 蘋果粒配上沙律菜,再加上柚子汁,很清新
香煎日本蠔:
白飯魚苗薑粒炒飯: 其實食到呢度已經好飽,但係呢個飯真係好無得頂,首先炒飯炒得好均勻及煙韌,加左姜粒口感更香,面仲有煎香左既白飯魚,雖然好飽但係成碗KO
昆布豆腐湯 & 柚子雪糕: 豐富的一餐飯,飲埋呢碗湯及食埋個甜品雪糕,呢餐冬至飯真係好滿足。