2023-09-20
今日老媽子罷工, 得番我同老豆兩個自己食放工返到官塘, 見到呢間台灣餐廳, 上左去試下呢到係用QR code落單, 但係都有實體menu比我地睇我地分別叫左個1人火鍋餐同埋紅燒牛肉面, 另外叫左D小食首先1人火鍋餐有3個唔同既湯底, 有養生鍋, 沙茶鍋同埋麻辣鍋我地叫左牛骨沙茶鍋, 個套餐仲包左豚肉, 丸同蔬菜盤, 同埋1個面個湯底黎到個陣已經聞到好香既牛骨味, 豚肉份量都算多, 有6片, 落鍋碌兩碌就食得, 食落冇雪味, 肉質又唔霉, 幾爽, 幾新鮮, 連埋本身湯底既汁一齊, 好食另外菜既份量都幾多, 仲有1個台灣粗面 (好厚), 呢個價錢好抵食之後講下紅燒牛肉面, 作為台灣菜最出名料理之一, 當然黎到台式餐廳要試下佢首先黎到就見到個湯好濃郁, 聞到係有牛肉既香味, 牛展煮得名淋, 好入味, 個粗面好彈牙, 有咬口, 同埋好掛湯, 整體黎講, 雖然未到好食到dum一聲, 但都絕對係一碗好食既牛肉面我地另外仲叫左2個小食, 分別係炸鹽酥雞同埋炸甜不辣, 呢到既炸野絕對係好高水準鹽酥雞炸到外皮酥脆, 放左一陣先再食個皮都仲脆, 肉質都嫩但略嫌乾左少少, 最緊要係佢完全冇個種油膩感, 可以
放工返到官塘, 見到呢間台灣餐廳, 上左去試下 呢到係用QR code落單, 但係都有實體menu比我地睇 我地分別叫左個1人 火鍋餐同埋紅燒牛肉面, 另外叫左D小食 首先1人 火鍋餐有3個唔同既湯底, 有養生鍋, 沙茶鍋同埋麻辣鍋
另外菜既份量都幾多, 仲有1個台灣粗面 (好厚), 呢個價錢好抵食 之後講下紅燒牛肉面, 作為台灣菜最出名料理之一, 當然黎到台式餐廳要試下佢
首先黎到就見到個湯好濃郁, 聞到係有牛肉既香味, 牛展煮得名淋, 好入味, 個粗面好彈牙, 有咬口, 同埋好掛湯, 整體黎講, 雖然未到好食到dum一聲, 但都絕對係一碗好食既牛肉面 我地另外仲叫左2個小食, 分別係炸鹽酥雞同埋炸甜不辣, 呢到既炸野絕對係好高水準
鹽酥雞炸到外皮酥脆, 放左一陣先再食個皮都仲脆, 肉質都嫩但略嫌乾左少少, 最緊要係佢完全冇個種油膩感, 可以係食完之後隻碟見到, 碟上面都冇咩油, 調味方面唔算好濃, 可以keep著一舊接一舊咁食, 真係好過癮, 同黎送啤酒一流, 所以老豆都即刻叫左枝啤酒, 我就叫左杯珍珠奶茶
另外炸甜不辣都好高質, 無論炸既脆度/乾爽同埋調味大致都同鹽酥雞差唔多, 不過口感就多左煙韌感 總括黎講, 呢間餐廳既食物質素都幾高, 仲要份量好足, 好抵食, 係值得一試既台式餐廳