2020-07-25 445 瀏覽
入夜後,長洲回復一種寧靜感,而今晚男友訂咗呢間小餐廳食晚飯。由碼頭行過嚟約5分鐘,係其中一條橫街內,遠處已經見到光亮既門面。餐廳大約有12個座位左右,計埋我地只有2枱客,接近包場😝餐牌有小吃、意粉、主食同甜品。男友一早已經諗到食咩,就係土製炸蛋、真卡邦尼意粉同慢煮豬扒。好可惜,炸蛋售罄😭,所以我地惟有轉叫松露炒蛋配薯餅。而男友當然有叫啤酒,出面少見既本地啤「Carbon Brew」,口感乾淨清脆,帶有穀物風味,不錯👍先上松露炒蛋配薯餅,薯餅係切絲煎薄身,少香口,而個炒蛋雖然唔係滑溜,但有蛋味加埋黑松露,冇得輸。至於個真卡邦尼意粉,店主表明要吃傳統卡邦尼意粉係唔加忌廉,因為吃的是蛋黃及芝士的味道,加忌廉把所有味道也蓋過了。上枱後先加芝士片,撈勻晒,試第一啖後覺得個蛋黃汁真係好香濃,每一條意粉都充滿蛋黃汁,而同樣做到creamy既效果!而慢煮豬扒如果我冇記錯係加拿大既豬,連骨煮,上枱見到已經切開一片片,嫩嫩既粉紅色,食落肉味夠同嫩口。而個邪惡薯蓉亦都好好食,並唔係開粉整個d假薯蓉。本身想試埋佢個焦糖燉蛋但係呢三樣嘢已經令我哋兩個超級滿足。如果大家入到黎長洲諗唔到食咩嘅,呢間小餐館都會係一個

本身想試埋佢個焦糖燉蛋但係呢三樣嘢已經令我哋兩個超級滿足。

如果大家入到黎長洲諗唔到食咩嘅,呢間小餐館都會係一個不錯嘅選擇!

松露炒蛋薯餅
真卡邦尼意粉