2017-02-23 1013 瀏覽
吃貨友人話發現呢度有間"疑似"新餐廳, 問我有無興趣去試? 難得唔駛諗開餐地點, 當然SAY YES啦!入到去見到開房式廚房, 牆上配上餐廳名字畫像, 以為面積唔大, 原來樓上仲有一層, 我地早入座, 所以樓下仲有位可以坐!餐牌設散叫或晚市套餐, 價錢望落合理, 一於試下叫個套餐再加少少散叫!套餐包餐湯, 沙律, 主菜及甜品, 是日餐湯係磨菇湯, 質感濃稠, 食到磨菇粒, 飲落好香磨菇味!意大利風乾火腿沙律, 沙律底包括粟米, 車厘茄, 青瓜, 沙律菜, 面頭有片咸香風乾火腿, 捨棄傳統既黑醋, 改為配以芝麻醬汁, 新式mix and match!想食多D菜, 叫左呢款日本刺身帶子沙律 ($68), 沙侓底照舊, 配以芝麻醬汁, 超大碼日本刺身帶子, 外面稍為煎一煎, 內裏仍然軟身, 先食到香味再食到鮮味, 咬落非常有口感!友人好牛肉, 點了美國安格斯肉眼扒 (10安士) ($248), 七成熟肉眼扒, 伴以粗薯條及沙律菜一齊以木板上枱, 見到肉眼扒上一條條"燒紋", 已經引得我口水流, 用刀叉一切開, 未食已經感受到佢既肉質鬆軟!切開後仍然見到內裏有血紅色, 火候控制得唔錯, 食落
磨菇湯
意大利風乾火腿沙律
日本刺身帶子沙律
美國安格斯肉眼扒 (10安士)
切開後仍然見到內裏有血紅色, 火候控制得唔錯, 食落肉味夠濃, 又多汁, 水準唔錯, 喜歡食牛既友人表示相當滿意!
身為芝士控的我, 對於呢款香草芝士薄餅 ($98)係難以抗拒既, 9寸薄餅配以芝士及香草醬, 看似簡簡單單但味道有蕃茄醬既酸味, 芝士既奶香味, 當然唔少得係香草味道啦; 薄脆既餅底食完唔會好飽肚, 仲有位可食其他食物, 正呀!
香草芝士薄餅
佢既飲品單上見到名字好搞鬼既特飲, 分別叫左呢款"Amico" ($43), 以荔枝, 檸檬, 橙汁加雪碧, 味道偏向荔枝味, 甜甜地幾好飲; 另一款係叫"求其" ($38), 係雜莓, 檸檬加梳打調製而成, 紅紅地幾靚仔, 飲落有氣好GUR呀!
有少少意猶未盡, 侍應推介呢款龍蝦汁蟹肉意大利粉 ($108), 份量足夠二人分享, 蟹肉份量普通, 但食落有鮮味, 配以濃香龍蝦汁, 每條意粉都沾滿左醬汁, 若有龍蝦味Fans黎度呢度就推介食呢款意粉!
龍蝦汁蟹肉意大利粉
套餐包甜品, 雖然係包埋但絶不欺場, 賣相似甜品店單賣出品, 二人一齊分享呢客乳酪雪糕配窩夫, 軟滑又酸甜味乳酪雪糕, 配上硬脆既窩夫, 口感一軟一硬, 為呢餐寫上一個完滿既句號!
乳酪雪糕配窩夫
呢度侍應服務態度好, 反應夠快, 食物水準唔錯, 唔怪之得全場爆滿, 下次黎都係早D訂定位好D!!
美國安格斯肉眼扒 (10安士)
香草芝士薄餅