2024-08-16 381 瀏覽
本小姐都好耐冇寫文,今晚同個姊妹去明食咗好西,幾大就幾大,老虎蟹就老虎蟹,點都要出嚟介紹一下!今晚去咗 天后 一間餐廳叫 ROJO,係新派Fusion西班牙餐酒館。入到餐廳,睇到啲menu,五花八門,我又有選擇困難症,都唔知食乜好,就叫咗個二人餐試下啦。1) 油甘魚他他配牛油果,好精緻, 好有fine dining嘅feel,好好味,又食得又睇得。2) 蕃茄銀魚柳多士,睇落都好靚,味道好特別,對西班牙認識好少,淨係知道有球隊叫西班牙隊,我好少食西班牙嘢,感覺好新奇。3) 西班牙臘肉腸片,通常會食parma ham,但係西班牙腸就真係第一次食,感覺又唔似中國臘腸,又唔似泰國臘腸,但係有鹹鹹地又香,好特別。4) 炸西班牙青椒蒜頭粒,一講到炸青椒,第一時間我就諗起煎釀三寶嗰啲嘢,不過食落又唔係嗰啲味,好特別!原來青椒係甜,唔係辣嘅。5) 黑毛豬火腿+薯仔沙律+蛋黃醬, 成個組合好特別,食落好好味,我覺得黑毛豬火腿比parma ham仲好味。以上嘅5道菜係Tapas,然後就有主菜。西班牙海鮮飯,呢個我知呀,好出名嘅西班牙菜式!亞洲人都鍾意湊米氣,原來老外都鍾意湊米氣;呢個飯有好多材料,有虎蝦、

以上嘅5道菜係Tapas,然後就有主菜。

西班牙海鮮飯,呢個我知呀,好出名嘅西班牙菜式!亞洲人都鍾意湊米氣,原來老外都鍾意湊米氣;呢個飯有好多材料,有虎蝦、蜆、青口、魷魚、豬腩肉,味道好香又好味又惹味,超級好食,仲好大盆。

之後就有甜品,我哋就揀咗西班牙肉桂油條,真係冇諗過原來老外都有油炸鬼呢一樣嘢!不過味道就唔同,又鬆脆又香又甜,配合啲雪糕,好鬼好食。

今餐超級超級滿意!