2004-11-09
上星期五係我老公生日, 我地去左諾士佛臺既Island Seafood 慶祝,環境都幾”露”(romantic)架, 暗暗地, 記得四年前同朋友食過一次, 當時個餐牌只得英文, 依家已經有中文翻譯啦!Set dinner 頭盤有3隻生蠔, 菠菜忌廉湯, main course有羊腿, 魚, 同埋龍蝦選擇, 仲有甜品-tiramisu, 及tea or coffee.我地叫左1個set dinner-龍蝦, 有3種煮法: 蒸, 焗, 同埋芝士汁, 我地選左焗, 個waiter 話會香d喎!另外叫左1個澳洲牛扒(6oz), 配菜有炸薯條, 忌廉焗薯仔絲, 及麵選擇, 我見忌廉焗薯仔好似幾得意, 就叫左黎試下!首先食左頭盤果3隻好細澳洲生蠔, 因為我對生野麻麻地, 我都係覺得一般, 呢個時候有個waiter 過黎sell其他品種既生蠔, 佢服務態度好好, 介紹左好多款比我地, 佢推介我地食法國Black Pearl, 咁我地叫左2隻($76/隻) 試下, 佢仲叫我地唔好落任何汁, 去感受下d鮮味, 佢仲話如果嫌咸, 可以倒d海水出黎, 真係冇介紹錯, 一d都唔”醒”,(可能因為咸咸地既關係)
首先食左頭盤果3隻好細澳洲生蠔, 因為我對生野麻麻地, 我都係覺得一般, 呢個時候有個waiter 過黎sell其他品種既生蠔, 佢服務態度好好, 介紹左好多款比我地, 佢推介我地食法國Black Pearl, 咁我地叫左2隻($76/隻) 試下, 佢仲叫我地唔好落任何汁, 去感受下d鮮味, 佢仲話如果嫌咸, 可以倒d海水出黎, 真係冇介紹錯, 一d都唔”醒”,(可能因為咸咸地既關係), 不過連我唔係好鍾意食生蠔既都覺得好鮮甜, 好好味, 不妨一試。
Main Course 都ok既, 龍蝦唔算大隻,不過唔夠熱,只係暖暖地,我反而好欣賞牛扒個配菜-忌廉焗薯仔絲,好香好好味, 趁熱食仲正!
我地另外order 左個朱古力梳乎厘, 唔係好甜, 好似溶係口度咁! 而且都唔細架, 最好2個人食就好啦!