2017-12-26
因表妹和表妹夫差唔多日子生日,所以一行5人去咗藍地嘅天聚源食蒸氣鍋﹗一開始見到門面時,以為鋪頭細細,和一般地道小店差唔多,點知一入到去,可謂「柳暗花明又一村」地方寬敞舒適,佈置日式,而且又有水池風車,又有遷秋,又有小小動物閣,真係非常適合一家大細用餐。門面細細,入到去,成個花園咁大﹗ 我哋人唔多,4大1細,唔敢叫咁多食物,於是點咗侍應推介的海鮮蒸氣鍋。係花園入邊,有個小海鮮檔,我哋所點嘅海鮮係果度即叫即劏,非常新鮮﹗當日可能係平日,侍應唔多,所以上菜有點慢﹗不過當海鮮到達時,我嘅怨氣一掃而空,因為海鮮非常新鮮,海蝦同啲蚌都非常大隻,又有龍蝦又有蟹,而且單係蜆嘅種類已有3種,比一般嘅蒸氣鍋有更多海鮮款﹗侍應非常細心,提供計時器俾客人計時,而且不斷提醒我哋,以免我哋蒸過龍,唔好味﹗我哋4個大人食到停唔到,連我嘅姪仔都表示好好味﹗ 其實個套餐非常豐富,除咗一大堆海鮮外,更配有沙律及麻醬烏冬,而且份量都唔少﹗特別係個麻醬烏冬,真係好好味,我個姪仔一個人都食咗2份﹗好可惜今次人唔多,4個大人食完個海鮮餐都好飽﹗我見到隔離枱除咗點海鮮套餐外,更點埋韓式燒烤,非常吸引﹗燒烤系列都有好多款式,有牛小腓
門面細細,入到去,成個花園咁大﹗
其實個套餐非常豐富,除咗一大堆海鮮外,更配有沙律及麻醬烏冬,而且份量都唔少﹗特別係個麻醬烏冬,真係好好味,我個姪仔一個人都食咗2份﹗好可惜今次人唔多,4個大人食完個海鮮餐都好飽﹗我見到隔離枱除咗點海鮮套餐外,更點埋韓式燒烤,非常吸引﹗燒烤系列都有好多款式,有牛小腓,牛肋骨、豬、雞,最重要有我鍾意嘅牛舌,可惜真係好飽,否則一定試埋佢﹗我哋已約定1月再覆桌﹗哈哈﹗