泰源大排檔

2019-05-14 1476 瀏覽
因明天母親節,細佬約了爸媽和我們一同去火炭食大排檔慶祝,火炭大排檔都有好幾間,我們就揀左呢間食飯,貪佢夠就腳。散叫太多款不知揀咩好,見餐牌有一些套餐,就叫了一個套餐,但套餐入面有一些不是十分想食,原來可以同伙計講轉菜式,佢地都幾靈活變通喎!!👍等我介紹一下先。燒乳鴿有三隻,切件後都有成12件,我地有八個人,夠晒食!乳鴿皮脆多汁多肉,配埋椒鹽真係冇得輸呀!👍雞粥有一鍋,但依家啲雞粥就冇以前咁好食,味道係粥還粥,雞還雞,好明顯係一鍋白粥加返啲雞上去,個粥完全冇雞油又冇雞味,失敗!👎白灼蝦夠新鮮,好彈牙又大隻,食得出蝦既鮮味!👍豉椒炒蜆好有鑊氣,味濃,又冇沙,份量都多,大部份蜆殼入面都有蜆肉,唔會覺得佢搵笨!椒鹽豆腐炸得剛剛好,外面脆脆,入面嫰滑,只嫌椒鹽唔多夠!椒鹽魷魚啖啖肉,魷魚都夠新鮮,唔靱,椒鹽咸度剛剛好!正!👍清炒白菜仔略嫌多油,但菜都尚算新鮮!粟米班塊,班塊好脆,就算有粟米汁都冇影响佢質感,好味!👍生炒骨味道一般,不過不失!伙計還送了一碟豉油皇麵給我們,賣相麻麻,但味道又出奇咁好食喎,但通常炒麵都會多油一點,所以我都係食左少少就算!其實一家人食飯食咩都唔緊要,最緊要係食得開心咩都

雞粥

白灼蝦夠新鮮,好彈牙又大隻,食得出蝦既鮮味!👍
白灼蝦

豉椒炒蜆

椒鹽豆腐炸得剛剛好,外面脆脆,入面嫰滑,只嫌椒鹽唔多夠!
豉鹽豆腐

椒鹽魷魚啖啖肉,魷魚都夠新鮮,唔靱,椒鹽咸度剛剛好!正!👍
豉鹽鮮魷

清炒白菜仔略嫌多油,但菜都尚算新鮮!
清炒白菜仔

粟米班塊,班塊好脆,就算有粟米汁都冇影响佢質感,好味!👍
粟米班塊

生炒骨味道一般,不過不失!
生炒排⻣

豉油皇炒麵

其實一家人食飯食咩都唔緊要,最緊要係食得開心咩都抵晒啦!😀

2019-05-11
母親節