2025-02-01
年初三,一家大細冇拜年去咗啟德體育園行吓,玩到8點半先開始搵食,見到商場廣東牌推介呢間喺日本榮獲米芝蓮星級嘅拉麵店,於是就衝咗去食。可能都已經幾夜(last order 9pm),Gulu攞飛等咗5分鐘就有位,環顧四周9成客人都係食沾麵,可惜我一向唔太鍾情日式沾麵,於是乎就決定叫另一馳名嘅黑豚肉湯拉麵。而小朋友當然就一早個兒童餐:$72有中sizel拉麵一碗、日式煎餃子兩隻加果汁,算幾抵喇,而且份量剛好唔會食唔曬。最初都有懷疑$116一碗鎮店周月拉麵係咪物有所值㗎?不過當食物上到枱,單看賣相已經對板,有勁多蔥花係我嘅至愛而自選嘅淡味湯底就非常適合我,濃郁得嚟又唔太鹹又唔杰,一嚟已經飲咗幾羹😋 至於拉麵,軟硬適中,餐紙或店員都冇特別問想要硬啲或軟身啲嘅麵,不過入口夠熱都好ok。重點係嗰幾塊燒黑豚肉真係好好味,有些入口即溶嘅感覺,相比其他實的的嘅叉燒拉麵,呢碗真係好食好多。蟹肉沙律呢,就係我同女兒的心頭好,每次去元X都會一人一碟,嚟到周月嘅版本,味道ok的,但又冇咩特別好食,蟹肉都有啲難搵,係啲青瓜係砌片唔係砌絲。下次去啟德體育園再玩或睇show,一定想再去試食其他菜色。#香港美食 #Fo
#香港美食 #Foodielife
燒黑豚拉麵