2023-12-23 223 瀏覽
周末去咗八方棧食早茶,天氣好,揀咗個海景位,開心到彈起。首先,杞子笑鹹水角頂嘴,外皮輕輕咬開,嘩,裡面嘅咸鮮味好過癮!再嚟,新鮮多汁嘅金柚雪山包吃落口感通滑,一啖嘅酸甜,令人回味。叉燒滑腸粉嗰塊叉燒真係好足料,滑潤嘅腸粉同咸甜叉燒撞出新火花,食落真係爽口得滯。蟹肉餃同燒賣就更加驚喜,蟹肉滿滿嘅彈性同蝦嘅鮮香,食兩件已經好滿足。京粵小籠包又喺另一回事,湯汁豐富飽滿,啖啖肉香,咬一嘴真係有種幸福感覺。牛油果鰻魚春捲則係新派嘅嘗試,鮮滑鰻魚同牛油果嘅混合口感,簡直係浪漫嘅邂逅!整體嚟講,八方棧嘅點心與眾不同,細緻矜貴得嚟唔失平民價。如果你鐘意點點新意思,食飽飽又唔洗太攞命,記得嚟試吓。環境靚,食物正,服務好,真係值得推介! 🥢🍵👌