記得我第一次食鐵板燒就係喺日本🇯🇵。一直都好懷念,而家又去唔到日本(因為冇大假),所以我決定喺香港搵間日本料理嚟填補我嘅空缺。最後我嚟到咗喺尖沙咀嘅里木日本料理。呢度嘅人氣真係好高,仲好值得推薦試一試。➡🇯🇵🍣🔥佢哋嘅Omakase Spring Menu,已經開始期待嚟到主菜啦。首先係深海池魚,肥美而不膩,保持住原本鮮味,雖然油脂感重但喺受熱後一啲也不膩口。🔥🐟當然重有佢最出名嘅鮫鰈刺身配鮫鰈魚邊及魚子醬⬅ 鮫鰈餃掂魚來自北海道,肥美而且肉味濃厚。用北海道嘅魚子醬提味,鹹度適中,並帶有少許堅果風味,真係好正!🤤😍再來到壽司部分,我就試咗佢嘅鮫鰈魚配群邊壽司,先鋪上一層薄薄嘅鮫鰈魚肉,然後再用面上嘅醬料點綴得剛剛好。相比較,細膩嘅大拖羅壽司以及口感豐富嘅銀鱈魚壽司,都令人回味無窮。🍣😋當然,最後嘅甜點都少唔了佢嘅綠茶雪糕⬅賣相簡約,但係份量足夠,每一啖都有濃濃嘅綠茶香。真係絕頂。好好味,真真正正日本嘅滋味。🍦「里木」絕對係一間待客如神,環境舒適嘅日本料理店。好味道與高品質嘅產品完美結合,再加上貼心嘅服務,絕對值得你一試。呢度嘅料理一定能受香港人嘅喜愛,一試就知,絶不會後悔
記得我第一次食鐵板燒就係喺日本🇯🇵。

窮。🍣😋

真係絕頂。好好味,真真正正日本嘅滋味。🍦