2021-06-20
繼前一日東主有事摸門釘之後,第二日再戰終於試到一碗小面啦!一坐低老闆娘就為我地送上涼拌青瓜,醋同麻油醃製過後的確好醒胃,喚醒左我哋嘅腸胃,準備迎接一碗小面!招牌一碗小面湯底可選麻辣/酸辣/泡椒/酸菜,配唔同辣度,麵底則可選擇上海細面/米線/薯粉。我揀咗酸辣湯底、小辣、配上海細面。湯底嘅酸味比辣味重,比想像中少油。餸非常足料,尤其炸醬好大pat,唔會剩係得肥膏冇肉碎。豬手雖然唔多,但好飽滿好淋,豬腸肥美滷得入味,牛腩都有好多舊。個面吸晒湯底但又唔會浸得好淋,唔錯唔錯!同事揀咗BB辣麻辣湯底,驟眼望落去同酸辣湯底冇咩分別,試咗一啖後覺得辣度同小辣嘅酸辣湯底差唔多,但多咗一分麻嘅感覺。食完個面會㷫烚烚,我哋就叫咗黑糖冰粉解解渴!老闆娘仲好好人咁比咗個半價我哋,話唔係好多客識得欣賞個冰粉喎。我哋都覺得個冰粉幾正,口感有啲似台灣嘅愛玉,不過再爽D,因為冰粉本身冇乜味加黑糖都唔會太甜,食完辣嘢食佢真係好爽喎!希望多D人試吓呢個糖水,發掘佢吸引嘅地方啦!