2024-01-18 639 瀏覽
今日去咗紅磡,爬文後決定去一碗小麵試吓。一落嚟就放底咗杯水俾我慢慢睇。最後叫咗牛腩米線中辣,第一眼見到好大嘅一碗,就算我叫咗中辣都食到牛腩好腍滷水味好香,美中不足嘅係米線偏淋,麻味同埋辣味夠,同埋冇乜味精❤️,原本覺得佢淡淡地,食食吓發現哇🤤個湯底好正,對於我呢個長期食中麻辣米線嘅人嚟講,好難食到一個有辣味之餘仲品嘗到好有濃骨香冇味精湯底。原本舖頭得我一個客人,隨着客人越來越多見到老闆娘都係一碗一碗去煮🫡埋單嗰陣老闆娘問我好唔好食,我忍唔住同佢講個湯底好正你,多謝👍🏻建議大家下星期過去唔好匆匆忙忙咁樣食,認真品嚐下佢嘅湯底,食得出嘅用心。
2024-01-18
$48 (早餐)
  • 招牌香辣牛肉麵
俾 [ Yvonne's noodle ➡️ 一碗小麵 ]有趣釋音吸引,行埋去門口先見到係川菜,即係主打辣野,唔好辣嘅我有少少卻步,但見到價錢同野食相都好吸引,同埋餐牌寫有得走辣所以照入。🌟 炸醬麵 $40唔食得辣但心郁郁叫左BB辣諗住頂到,點知黎到見到一片紅海咁,心知不妙,第一啖已經出事😝🥵 但老實講其實麵質好好,幾滑幾煙韌,好索到味,啲麻辣好到位,真係好麻🥲。聽到老闆娘(估計係)話今日啲辣椒特別辣,提醒人叫低一度,我心諗點解頭先唔提我嘅,不過其實BB辣再低就係走辣咁又真係無得再低🤣 另外有隻滷蛋,都ok嘅,正常發揮。題外話,老闆娘同店員都操純正普通話同廣東話,隨時switch😆 同埋有操純正普通話嘅客人(唔似遊客)入黎食,唔通呢啲真係好好好好正宗嘅四川辣所以咁辣?🥵🌶🌶🌶店仔細細,但有靚靚壁畫作裝飾。總括而言,性價比都高,又平又大碗,誠意推介俾鍾意食辣嘅人👍👍😃

🌟 炸醬麵 $40
炸醬麵

店仔細細,但有靚靚壁畫作裝飾。

2023-03-04
2023-02-16 731 瀏覽
📍 一碗小麵🥢至尊全牛麵 💰55 湯底好濃郁,麵好香好彈牙,但係食到尾有少少滯🫣真系全牛麵,好足料啊,有牛腩,牛肉,牛肚!!!!食到碗底,個碗都係成碗料😍😍🥢涼菜拼盤 💰48夫妻肺片,牛展,土豆絲,木耳(揀兩肉兩素)素菜正正常常,好爽口肉類嘅話量有啲少,同埋偏鹹十分推薦佢地嘅麵類,應該好難中伏!舖頭唔係好大,早啲去早啲有位啊😋 如果係學生記得同老闆講聲,有九折啊🥰
📍 一碗小麵

🥢至尊全牛麵 💰55
湯底好濃郁,麵好香好彈牙,但係食到尾有少少滯🫣

🥢涼菜拼盤 💰48
夫妻肺片,牛展,土豆絲,木耳
(揀兩肉兩素)
素菜正正常常,好爽口
肉類嘅話量有啲少,同埋偏鹹

2022-12-18 540 瀏覽
上次阿姐喺度嗰陣啲牛肉都算多,今次再去已經得返原本嘅一成,少得誇張,買咗佢嘅招牌牛肉麵,返到嚟好似飲鹽水咁樣,明明上次食香辣嘅,今次就唔知點解好似俾人整蠱咁,體驗勁差,仲要俾個男店員眼神掘住,感覺好差,絕對唔會再嚟,本身買咗兩碗牛肉麵返去比屋企人試,同佢哋講係寶藏餐廳,而家呢間已經唔係當時嘅寶藏餐廳,絕對係垃圾中嘅垃圾,唔會再幫襯
外賣自取
2022-11-27 554 瀏覽
川味麵館,叫了招牌一碗小面,入面有豬手、豬大腸、牛肉,香辣可口,份量十足。仲叫左一碗牛雜麵,有牛肉牛肚,都係份量十足。味道都幾正宗,老闆娘話辣椒都係四川運過來,正宗四川味道,叫左BB辣,麵條彈牙,湯底香辣開胃,幾好食。餐廳地方比較窄,但環境企理,檯面都好乾淨,好多附近理工學生來食,前後左右都係講普通話。應該好多內地學生都好認可依間普通。老闆熱情有禮,麵條米飯免費任加!幾有人情味👍
2022-06-10 831 瀏覽
店舖環境很簡單 小店麵檔的設計麵麵俱到(含豌豆 炸醬 豬手 牛腩 肥腸)碗裡有豐富的配菜 包含不少食材肉醬的味道並不濃 應該沒有用料子去拌炒所以肉醬的味道並不出牛腩同豬手都好食燉煮的好軟綿綿 湯底的味道都融入其中麵底挺好食
店舖環境很簡單 小店麵檔的設計

麵麵俱到(含豌豆 炸醬 豬手 牛腩 肥腸)
碗裡有豐富的配菜 包含不少食材
肉醬的味道並不濃 應該沒有用料子去拌炒
所以肉醬的味道並不出
牛腩同豬手都好食
燉煮的好軟綿綿 湯底的味道都融入其中
麵底挺好食
麵麵俱到
2021-10-03 1159 瀏覽
這間小店非常小,只有4張枱,最多容納15個人左右,飯點時間,是長期爆滿!聽老闆娘說這裡的辣椒調料都是四川入口,所以非常辣!.🥢豌豆炸醬麵 (BB辣)肉碎滷得很香,豌豆煮得軟爛份量多,麵是細細的麵條,份量超級多,女生會食不完。它的辣椒很香,但是BB辣也太辣了,食到胃都發熱,想食辣但不能食太辣,下次要問問老闆娘BB辣可不可以再少辣一點!.🥢一碗小麵 (BB辣)它的配料很多,有豌豆、炸醬、豬手、肥腸及牛腩,配料都是滷過的,都很入味。湯底有牛腩香味,辣的比較有層次。.🍗口水雞這個就普普通通,雞肉是滑的,很香,一點點辣!.麵份量非常多,所以可以只食麵,不叫小食,因為會食不完!
這間小店非常小,只有4張枱,
最多容納15個人左右,飯點時間,是長期爆滿!

聽老闆娘說這裡的辣椒調料都是四川入口,
所以非常辣!

🥢豌豆炸醬麵 (BB辣)
肉碎滷得很香,豌豆煮得軟爛份量多,
麵是細細的麵條,份量超級多,女生會食不完。
它的辣椒很香,但是BB辣也太辣了,
食到胃都發熱,想食辣但不能食太辣,
下次要問問老闆娘BB辣可不可以再少辣一點!
豌豆炸醬麵

🥢一碗小麵 (BB辣)
它的配料很多,
有豌豆、炸醬、豬手、肥腸及牛腩,
配料都是滷過的,都很入味。
湯底有牛腩香味,辣的比較有層次。
一碗小麵

🍗口水雞
這個就普普通通,雞肉是滑的,很香,一點點辣!
口水雞

麵份量非常多,所以可以只食麵,不叫小食,因為會食不完!

2021-09-22
30 分鐘 (堂食)
豌豆炸醬麵
雞絲簡直像是冰箱放了一個禮拜的,酸辣粉也完全很難咬的那種,然後配菜幾乎沒有,這也好意思叫酸辣粉?感覺不會再光顧了,味道 食材和服務毫無值得留戀之處⋯⋯還要收服務費!簡直離譜
2021-07-19 832 瀏覽
行小店路線,四川菜撈麵,辣係重點,重口味係重點,save左好耐終於去食!而且唔洗50蚊就可以食飽飽。*涼拌雜醬豆花米線 $45Cold rice noodles with tofu pudding & meat sauce好大碗,OMG,米線好滑,bb辣唔係好多辣油,但都好辣,辣多過鹹,唔係行酸辣路線,豆花係解辣嘅良物,食到好辣嘅時候食一啖啱啱好。勾魂涼麵 $42Cold noodles with cucumber & minced pork都係叫bb辣,越食越辣,麵底嘅調味同豆花米線唔同,細麵好掛醬,醬汁偏杰似醬,淡淡嘅麻醬味,豬肉碎夠撈成個麵,青瓜絲都好爽,撈埋一齊食好正,嗦嗦聲,大碗到完全食唔晒。
涼拌雜醬豆花米線 $45
涼拌雜醬豆花米線

勾魂涼麵 $42
勾魂涼麵
2021-07-12
涼拌雜醬豆花米線
勾魂涼麵
2021-07-17 625 瀏覽
紅磡美食天堂之川味小麵每次經開紅磡,都會有選擇困難症,因為美食實在太多,選擇實在太多,今次試吓呢間川味小店環境:小店裝修唔會期望太多,只要坐得舒服冷氣夠已經係OK,佢都做到,如果有揸車仲可以望住自己架車,唔使怕抄牌。食物:我叫咗牛肚小麵,首先面未到,店內已經傳來濃濃的川味,未食已經好期待,先講個面底份量非常多,面有咬口好食,牛肉夠入味,個湯底先係精華,麻得黎得來又唔算太辣,非常惹味,再配多一支酸梅湯,都算係一個味覺享受。唯一美中不足嘅地方,雖然冷氣好夠,但望住街外熱辣辣,有種火上加油嘅感覺。總結:值得推薦,份量夠味道濃,用心小店,下次會再來,希望老闆keep住這個水準
紅磡美食天堂之川味小麵

2021-06-30
繼前一日東主有事摸門釘之後,第二日再戰終於試到一碗小面啦!一坐低老闆娘就為我地送上涼拌青瓜,醋同麻油醃製過後的確好醒胃,喚醒左我哋嘅腸胃,準備迎接一碗小面!招牌一碗小面湯底可選麻辣/酸辣/泡椒/酸菜,配唔同辣度,麵底則可選擇上海細面/米線/薯粉。我揀咗酸辣湯底、小辣、配上海細面。湯底嘅酸味比辣味重,比想像中少油。餸非常足料,尤其炸醬好大pat,唔會剩係得肥膏冇肉碎。豬手雖然唔多,但好飽滿好淋,豬腸肥美滷得入味,牛腩都有好多舊。個面吸晒湯底但又唔會浸得好淋,唔錯唔錯!同事揀咗BB辣麻辣湯底,驟眼望落去同酸辣湯底冇咩分別,試咗一啖後覺得辣度同小辣嘅酸辣湯底差唔多,但多咗一分麻嘅感覺。食完個面會㷫烚烚,我哋就叫咗黑糖冰粉解解渴!老闆娘仲好好人咁比咗個半價我哋,話唔係好多客識得欣賞個冰粉喎。我哋都覺得個冰粉幾正,口感有啲似台灣嘅愛玉,不過再爽D,因為冰粉本身冇乜味加黑糖都唔會太甜,食完辣嘢食佢真係好爽喎!希望多D人試吓呢個糖水,發掘佢吸引嘅地方啦!
繼前一日東主有事摸門釘之後,第二日再戰終於試到一碗小面啦!

涼拌青瓜

黑糖冰粉

2021-06-17
黑糖冰粉
  • 一碗小麵
2021-05-02 574 瀏覽
幫襯「一碗小麵」其實巳經好多次今日過嚟叫外賣見得閒就打下食評每次樓面連廚房多數都一個姐姐招呼撞岩幾台食客連外賣單就要預等耐少少以前試過叫勾魂涼麵 ($42)、豆花麵 ($36)、豌豆雜醬麵 ($45)同涼拌雜醬豆花米線 ($45)唯獨鍾愛涼拌雜醬豆花米線有學生證好似仲有得平少少先講麵既份量, 以$45 的價錢黎計,佢一啲都唔少,正常食量的女士們過來吃應該都會食唔晒,男士就不用擔心唔夠飽配料方面佢有雜醬 (其實即係肉碎粒配以四川當地家家戶戶都識整既麻辣醬汁)、豆腐花同青瓜絲佢以前仲會落埋火生粒添。辣度方面佢有得比你揀大、中、小辣或者BB辣;任君選擇。從佢上碟既賣相估計,豆腐花應該係用百福品牌,起碼有半磚份量口感清清地兼夾幾滑溜,有豆香味。用黎解雜醬既鹹辣係一流。至於青瓜絲每條切出黎都大細均勻,入口爽甜,可以算得上係誠意之作。天氣時熱時潮濕,唔想食熱辣辣既飯或麵,涼拌會係一個幾唔錯既選擇。至於姐姐每次幾實都幾有禮貌,堂食既話有時佢哋仲會同啲食客吹下水。整體黎計,小編係幾推薦呢間小店比大家去試。
幫襯「一碗小麵」其實巳經好多次
今日過嚟叫外賣見得閒就打下食評

每次樓面連廚房多數都一個姐姐招呼
撞岩幾台食客連外賣單就要預等耐少少

唯獨鍾愛涼拌雜醬豆花米線
有學生證好似仲有得平少少
雜醬豆花涼拌米線

先講麵既份量, 以$45 的價錢黎計,佢一啲都唔少,
正常食量的女士們過來吃應該都會食唔晒,男士就不用擔心唔夠飽

從佢上碟既賣相估計,豆腐花應該係用百福品牌,起碼有半磚份量
口感清清地兼夾幾滑溜,有豆香味。用黎解雜醬既鹹辣係一流。
天氣時熱時潮濕,唔想食熱辣辣既飯或麵,
涼拌會係一個幾唔錯既選擇。

整體黎計,小編係幾推薦呢間小店比大家去試。
2021-05-02
5 分鐘 (外賣自取)
雜醬豆花涼拌米線
  • 涼拌雜醬豆花米線
2021-04-04 383 瀏覽
晚上在宝其利街找地方吃晚饭,白天吃得有点多,米饭会有点腻,想找一家面店。在宝石戏院对面发现了这家小店,名字有点特别,就走过去看看。店外贴有菜单,主要是川味食品,除了面食,还有不少凉拌菜,价钱不算贵。店内不大,只有十几个座位,地方有少许狭窄,但也打理得颇有为整齐,算是干净卫生。再考虑了一下,最后还是点了一碗面。牛腩面的汤是红色的,带四川的麻辣口味,还有点花椒的香味。面有弹性,不会泡太久而变腍。 主菜的牛腩煮了点时间,口感很腍,轻轻一咬就断。店的出品水准不错,本来想来一份蒜泥白肉,但怕吃不完,下次去再试。

在宝石戏院对面发现了这家小店,名字有点特别,就走过去看看。

再考虑了一下,最后还是点了一碗面。

招牌麻辣牛腩面

2021-04-04
招牌麻辣牛腩面
2021-03-14 456 瀏覽
在網上睇到呢間小面覺得新趣所以特意過黎試下,不過門口招牌實在不顯眼行過兩圈先穩到呢間鋪口,起先見到內邊冇乜客仲有點猶豫要唔要換第二間食飯,不過好彩最後都係揀咗呢間 店裡裝潢小溫馨,因有小朋友所以叫咗個番茄炒蛋面$36(忘記影相),番茄炒蛋新鮮出鍋,味道適中,幼面,好啱小朋友食,阿囡都話好好味 又叫咗個武漢幹拌面$35🍜另加牛腩+$12,牛腩好多,面好彈牙好好味,雖叫幹拌面但內邊有少少湯底,花生醬味適中都冇網評上說的好厚花生醬,微辣好ok,份量好多女生食有點多 叫多個口水雞🐔雞肉好滑,夠味夠辣

武漢幹拌面+牛腩

叫多個口水雞🐔雞肉好滑,夠味夠辣

2021-03-14
武漢幹拌面+牛腩
2021-01-28 424 瀏覽
叫咗碗麻辣全牛米線中辣,老闆分咗湯仲同我講一路食一路加辣湯。初初食都唔覺得辣,加咗辣湯就開始出汗,仲越食越辣。55蚊大大碗,餸多過麵,超低食。服務都好好,多謝前多謝後。

55蚊大大碗,餸多過麵,超低食。
服務都好好,多謝前多謝後。