2013-03-28
下課後,四圍搵下有什麼新食肆未食過,發現這間粥店「一碗」在門口看一看店內環境,都幾企理,於是決定一試。店內以白色為主,裝修簡單,只在牆上掛上粥、麵的圖片。先看Menu,這裡有粥、麵、飯,跟餐有小食,另外可加錢有飲品。食物價格散叫大約$3X,跟餐大約 $4X;這價格在銅鑼灣區都算合理。另有一些超過一百元的粥,豐險由人。點了我的至愛-豬腰粥,小食點炸鯪魚球,另加$5 有凍豆漿炸鯪魚球:即炸,熱辣辣~。表面炸到金黃色,而且炸得剛好,沒有過乾,鹹味合宜。小小的蜆介醬內有兩隻蜆仔,味道唔錯,鹹香味重,用來點鯪魚球一流凍豆漿:唔甜,好似已走甜,都有豆香味,合格豬腰粥用瓦煲上,看上去製作認真;撈一撈都有5塊豬腰,份量ok。先食啖粥,無味~ 小妹平時都食得清淡,盡量少鹽少糖少油少醬油,但係都接受唔到這過無味粥~第一次在枱上搵調味品,結果加了少少豉油,終於有少少味,但食下食下都要再落豉油~好少少但其實味道都好淡。其實豬腰都無味~大鑊~如果當天病到七彩,這裡的粥應該幾好,因無調味夠健康,加上病到無味覺,碗粥有無味都唔介意。但平時,真係唔好搞我,試一次就夠~最後食完豬腰便算,粥真係無能為力完成它;浪費了食物
在門口看一看店內環境,都幾企理,於是決定一試。
店內以白色為主,裝修簡單,只在牆上掛上粥、麵的圖片。 先看Menu,這裡有粥、麵、飯,跟餐有小食,另外可加錢有飲品。
另有一些超過一百元的粥,豐險由人。 點了我的至愛-豬腰粥,小食點炸鯪魚球,另加$5 有凍豆漿
小小的蜆介醬內有兩隻蜆仔,味道唔錯,鹹香味重,用來點鯪魚球一流 凍豆漿:唔甜,好似已走甜,都有豆香味,合格 豬腰粥用瓦煲上,看上去製作認真;撈一撈都有5塊豬腰,份量ok。
好少少但其實味道都好淡。其實豬腰都無味~大鑊~ 如果當天病到七彩,這裡的粥應該幾好,因無調味夠健康,加上病到無味覺,碗粥有無味都
唔介意。但平時,真係唔好搞我,試一次就夠~
最後食完豬腰便算,粥真係無能為力完成它;浪費了食物,真係對不起~ 埋單時,忍不住向店員反映,但對方竟然完全沒反應,算!一次就夠~