2020-04-04 821 瀏覽
生牛肉湯河,源自越南,又名越南粉。小弟覺得喺香港好似好難食到一碗好好味的生牛河,當然其中原因係因為未食得哂香港每間有供應生牛河的餐廳,未能作出最全面的評價長沙灣嘅新記,都可算係我幾年來食過生牛河最好嘅一間生牛河$46 唔貴的,碗係熱,合格。幾年前食嗰陣有問個職員湯係咪自己煲,佢話係因為我話個湯好好今時今日再飲個湯,水準依然,好濃、夠熱,唔知係咪用大量牛骨煲唧啲青檸汁落湯,啖湯零舍不同對大食嘅朋友來講份量可能比較細,大家考慮加唔加底喇九層塔,我習慣用黎擺落湯度浸一浸,再夾返出黎,等香葉個香味滲入湯中生牛河個粉一定要幼、爽、滑粉身太粗一定肥佬呢度用嘅牛就一定唔係高級野黎,$46碗,我覺得都係壽喜燒嗰啲肥牛,所以碗河黎到,啲牛生生地我都等佢浸熟啲先食但啲牛係有濃嘅肉味凍檸茶正常一系列嘅醬料,最左邊潮式辣油就一定唔可以落喺生牛河個湯,完全唔夾唔駛問今日分享完畢,謝

長沙灣嘅新記,都可算係我幾年來食過生牛河最好嘅一間

因為我話個湯好好

唧啲青檸汁落湯,啖湯零舍不同

對大食嘅朋友來講份量可能比較細,大家考慮加唔加底喇

生牛河個粉一定要幼、爽、滑
粉身太粗一定肥佬

但啲牛係有濃嘅肉味