2018-09-06 100 瀏覽
其實我自己就無乜食開蠔,對蠔既認知可以話係bb班,食緊咩蠔都唔知😅 不過身邊有個朋友好中意食蠔,就同我講最近上環開左間蠔吧,有蠔王坐陣,所以我都跟埋佢去見識下!一去到,已經見到好多雜誌報章既採訪剪報,細問下先知原來蠔王John 係香港非常有名!咁店主首先介紹左佢地呢度主打法國蠔2號size!咁今日當天有3款蠔,我地就每款叫左4隻 哈哈!John建議由淡味食起,第一隻最好乜都唔好沾,食佢既原汁原味!第一款蠔叫 Poesie 乜都無沾既食落去,感受到海水味,但一d都唔猩,有點咸味,蠔肉爽!第二款蠔 Mauger 我就落左John 自家制既醬汁 帶點辣味,食落去出奇地夾,我都係第一次咁樣配搭!最三款蠔 Majestic 呢款我最中意,蠔肉肥美,加左少少檸檬同鹽已經好正!跟住我地就叫左小食,叫左個伊比利亞西班牙火腿搭配左蜜瓜,火腿口感油潤,蜜瓜非常鮮甜,中和返火腿 正!意粉我叫左卡邦尼意粉,creamy 既醬針 帶著香脆既煙肉粒好有口感,意粉煮得剛好 有咬口唔會過軟!我仲叫左個美國頂級腰眼牛排,牛肉叫左5成熟,剛剛好,食落去肉質好嫩滑 牛味十足,唔會un, 以佢地既配菜好新鮮 綠油油,加埋我最
咁店主首先介紹左佢地呢度主打法國蠔2號size!
咁今日當天有3款蠔,我地就每款叫左4隻 哈哈!
第一款蠔叫 Poesie

我仲叫左個美國頂級腰眼牛排,牛肉叫左5成熟,剛剛好,食落去肉質好嫩滑 牛味十足,唔會un, 以佢地既配菜好新鮮 綠油油,加埋我最愛粗切薯條,係剛剛炸起 非常香脆!

甜品今日係一個盆栽仔既裝飾,好得意,食落去好軟滑,唔會過甜❤
呢度既蠔非常高質,店主侍應都十分親切,同佢地既對話學到好多關於蠔既知識呢!下次好期待再試下其他種類既蠔