2020-08-12
銅鑼灣滑蛋吐司專門店 Life toast主打即叫即製既紙盒吐司 每款吐司都好足料 除左吐司 仲有售炸物小食同自家特飲店面約有十餘個座位 都算係大過其他同類型嘅吐司店 裝潢走可愛小清新路線 重點係店員都超nice紙盒吐司 仲可以升級做套餐💁🏿♀️紙盒吐司 𝕩 罐裝飲品 𝕩 精選小食今次就揀左set A 💁🏿♀️吐司價錢+$15 配紫薯餅▪️軟殼蟹親子滑蛋 (單點 $68)果然相當吸睛 打卡一流吐司經牛油烘過 就算有個紙盒包住 都仲keep到個脆度 食落好香牛油味炒蛋滑嫩帶蛋汁 唔會煮得過熟上面既軟殼蟹幾大隻 外皮微脆 不過沾到蛋汁既位置就難免會變腍身 食落唔會太油膩配上千島醬同蟹籽 整體味道層次豐富▪️桂花烏龍冷泡茶 (套餐 加$8)樽仔勁QQ 初初入口茶味突出 會有桂花嘅餘韻 味道一啲都唔苦澀 清新消膩 夏天飲仲好消暑▪️煎紫薯餅煎紫薯餅外層超香脆 炸皮唔會太厚 擺咗好耐都依然脆身 食落一啲都唔油膩紫薯蓉軟綿 帶天然甜味 好出色雖然定價比起其他同類型嘅吐司店高 但味道的確比起我係另外兩間食過既出色 間唔中黎食下 一解egg drop既郷愁都唔錯
紙盒吐司 仲可以升級做套餐
💁🏿♀️紙盒吐司 𝕩 罐裝飲品 𝕩 精選小食
今次就揀左set A 💁🏿♀️吐司價錢+$15 配紫薯餅
▪️軟殼蟹親子滑蛋 (單點 $68)
果然相當吸睛 打卡一流
炒蛋滑嫩帶蛋汁 唔會煮得過熟
配上千島醬同蟹籽 整體味道層次豐富
▪️桂花烏龍冷泡茶 (套餐 加$8)
▪️煎紫薯餅
紫薯蓉軟綿 帶天然甜味 好出色