2023-12-06
中菜黎講連鎖式嘅樂天王朝都算係我嘅不二之選,嘢食選擇多又好食,地點又多數開設喺大型商場入邊,非常就腳。菠蘿咕嚕肉最愛之選!因為大多數餐廳嘅咕嚕肉唔係粉太重,就係炸得太乾,但呢到嘅咕嚕肉色澤紅潤、酸酸甜甜,肉質鮮美多汁,超級好食呀!四川辣子雞丁呢個辣子雞丁啱啱炸起上碟,咬落極度香脆,酥香惹味,辣椒香辣娓娓道來,係非常正宗嘅四川口味!皇朝擔擔拉麵最怕食擔擔麵會有一浸鹼水味,但係呢一個擔擔麵完全食唔到有鹼水味,係屬於質感較腍嘅麵,但就係我最鍾意嘅味道,因為腍身嘅麵底可以更加掛湯,令芝麻醬和麻辣醬混合得更完美,加埋花生碎、芝麻等配料,添加口感,胃口大增!宮廷驢打滾甜品都係第一次食,佢係以糯米作皮,再捲入豆沙,表面放上黃豆粉而成嘅甜品,本身我對豆沙同埋黃豆興趣不大,但加埋糯米皮,竟然非常之有驚喜,難怪朋友大力推介啦!
菠蘿咕嚕肉
四川辣子雞丁